Avskaffa lapptäcket 3:12 – men gläds över förbättringen

Anders Andersson

Publicerades: 12 april, 2013

Äntligen kommer Anders Borg och Annie Lööf med en glad småföretagarnyhet – att många svenska småföretagare kan fördubbla den lågbeskattade utdelningen. Driva Eget hittade nyheten undangömd i en debattartikel i DI. Naturligtvis blev det stora rubriker här  och i ett extra nyhetsbrev som vi skickat ut. Fast förändringen innebär ännu krångligare regler – så krångliga att lapptäcket 3:12 borde avskaffas helt.

Varken ministrarna själv eller andra nyhetskanaler än driva-eget.se verkar ha fattat hur stor nyheten är. I dag får en småföretagaere med anställda ta ut en utdelning som är 25 procent av företagets totala årslöner inklusive den egna lönen för de första 3,4 miljonerna av lönesumman. Nästa år blir det 50 procent. Skatten på utdelningen är bara 20 procent (37,6 om man tar hänsyn till att det också blir bolagsskatt).

Den som i dag tar ut en halv miljon i lågbeskattad utdelning kan nästa år ta ut en miljon. Om den företagaren anställer ytterligare en person och betalar 300 000 kr i årslön ökar plötsligt företagarens egen utdelning med 150 000 kr. Liksom hittills förutsätter det att företagaren själv tar ut en hög årslön som ofta måste ligga kring en halv miljon.

Man kan naturligtvis fundera över om detta verkligen ökar sysselsättningen och om reformen är värd pengarna. Men den finansieras med en ändring av dessa 3:12-regel som Driva Eget länge efterlyst och som väljarna säkert står bakom:

Revisorerna på många av landets stora revisionsbyråer, som ska vara Skatteverkets förlängda arm och se till så att alla småföretagare följer skattereglerna, har nämligen utnyttjat en lucka i lagen. Fullt lagligt har de hittills kunnat låtsa att de är småföretagare och ta ut stora utdelningar. Även om de ägt bara en procent av den stora revisonsbyrån har de kunnat ta ut miljonbelopp i utdelning med bara hälften så stor skatt som de fått om de tagit ut allt i lön.

Det är en metod som också länge använts av många advokatbyråer, IT-konsultföretag, reklambyråer och andra.

Äntligen ska detta överutnyttjande stoppas med regler som ytterligare komplicerar reglerna. Det är märkligt att både Anders Borg och hans socialdemokratiska företrädare på finansministerposten inte tidigare förstått att detta borde ha ändras.

Men  nu reformeras äntligen 3:12-reglerna. Fast de är så krångliga att det bästa vore att avskaffa dem helt.