Avskaffa talangjakter för blivande företagare

Janne Näsström

Publicerades: 26 april, 2013

När jag var liten, drömde jag om att bli trollkarl. En riktig trollkarl som sågade av tanter och fick dem att flyga.

Jag sparade och sparade till rekvisita. Jag tränande och tränade och blev med tiden riktigt duktig. Mycket av vad jag nötte in på den tiden sitter i ryggraden och några nummer ingår fortfarande i min repertoar. Ett utförde jag förresten på Driva Eget-dagen.

Sedan gjorde jag vad som åter har blivit på modet. Jag deltog i talangjakter. Som tur var jobbade min pappa på SJ, så jag åkte över hela landet på fribiljett. Men inte blev jag upptäckt. Efter några tävlingar kunde jag på förhand se vem som skulle vinna. Vanligen en söt sjungande flicka som fick tanterna och farbröderna att smälta.

Jag har ingen aning om hur det gick för dessa segrande talanger. Men jag misstänker att det blev som i dagens Idol, Talang och vad de nu heter. Segrarna är snabbt glömda. Orsak, för framgång krävs något mer än det förväntade, något som stöter bort en jury med förutfattade meningar.

Att talangjakterna på teve fortsätter beror mest på att de i sig har ett underhållningsvärde och säljer reklamtid.

Mer förvånande är att talangjakter i olika varianter är så vanliga i näringslivsutveckling. Det börjar redan när du lämnar in den första affärsplanen till Arbetsförmedlingen eller Almi. Juryn består vanligen av en person utan egen erfarenhet av företagande, som bedömer den utifrån ett facit.

För att lyckas med ditt företag så måste du tänka och göra annorlunda. Din idé måste avvika från annat på marknaden. Vilket betyder att en affärsidé med förutsättningar att lyckas, troligen får underkänt av juryn.

Det är på tiden att talangjakter inom företagande avskaffas och att idérika människor får hjälp framåt på sina egna villkor.