Bankerna är ett större problem för kontanthandeln än Skatteverket

Janne Näsström

Publicerades: 8 juli, 2014

Just nu uppträder vi med vårt trolleri i Linköping. Tältet står på stadens friluftsmuseum. Och vi har sprungit på ett växande problem för alla som säljer varor och tjänster kontant.

Det handlar inte om kravet på godkänt kassaregister. Ett sådant har vi redan. Kostnaden är numera så låg att svartjobb är den enda orsaken till att avstå.

Problemet är tillgången på växel. Hemma i Västervik finns kontanter att hämta på den lokala sparbanken, både i kassan och i en automat där man tar ut önskade valörer av mynt och sedlar. Men i Linköping så är det omöjligt att får tag i växelpengar. På banken frågade jag hur butikerna i staden löser den saken. Svaret var avtal med värdetransportföretag.

Enligt det ledande värdetransportföretaget kostar leverans av växel från 544 kronor i månaden. Vidare så krävs ett avtal som löper över längre tid. Hur lång hittar jag inte på företagets hemsida.

Mitt intryck är att det är både dyrare och krångligare att skaffa växelpengar än ett godkänt kassaregister.

Slutsatsen blir att bankerna är ett större problem för småföretagare än Skatteverket.

Tyvärr är bankernas högsta chefer väldigt långt från den lille företagarens verklighet. I deras värld är det bra för småföretagare om deras kunder betalar med kort eller någon av de elektroniska betaltjänster som dykt upp.

Problemet är att våra kunder står där med kontanter i handen. Och blir förbannade när jag vädjar om jämna pengar för att jag inte har något avtal med ett värdetransportföretag som en gång per vecka levererar sedlar och myntrullar i pansarbil.

I vårt fall löser det sig genom att museet låter oss växla hundralappar hos dem mot mindre valörer. Men hur gör en torghandlare när kunden står där med en nypressad femhundring i näven?

Vill du se vårt tält och vår trolleriföreställning eller bara prata företagande, kom till friluftsmusett Gamla Linköping. Vi spelar kl 13 och 16 alla dagar utom måndagar fram till 20 juli. Därefter flyttar vi tältet till Västervik där vi spelar mellan 29 juli och 10 augusti.