Bara Gud och småföretagare kan förutsäga framtiden

Janne Näsström

Publicerades: 31 januari, 2015

Isaac Newton var en av världshistoriens främsta vetenskapsmän. Trots att han i grunden hade fel. Newton såg världen och universum som ett urverk. Enligt honom så var allt förutsägbart. Visste man bara förutsättningarna så gick det att räkna ut slutresultatet.

Det är som det än idag antas fungera inom ekonomi och företagande. Går det åt pipsvängen så är det självförvållat genom brister i affärsplanen.

1979 gick en chockvåg genom den naturvetenskapliga världen. Då höll matematikern och meteorologen Edward Lorens en föreläsning om vad han kallade fjärilseffekten. Den brukar beskrivas som att en fjärils slag med vingarna i slutänden kan leda till en orkan på andra sidan jordklotet.

Idag vet de naturvetenskapliga forskarna att allt är ett kaos. Vår värld och hela universum. Exemplen är hur många som helst, senast handlade det om en snöorkan som förväntades dra in över New York. Allt flyg ställdes in, bilar stoppades, befolkningen uppmanades att bunkra mat och hålla sig inne.

Det blev som bekant ett stilla snöfall över New York och orkanen, som fick en nordligare bana, förvandlades till en normal snöstorm.

Meteorologerna bad om ursäkt och gjorde pudlar på löpande band. Varför kan man fråga sig. För alla borde vid det här laget veta att det inte ens går att spå vädret nästa dag med hundraprocentig säkerhet. Snöorkanen kom väl av sig för att en mås flaxade på ett sätt som prognosmodellen inte tog hänsyn till.

Även i ekonomi och företagande råder kaos. Prognoserna havererar på löpande band, utan att en enda ekonom gör minsta pudel. Istället låtsas alla som om ingenting hänt och fortsätter att vara tvärsäkra om framtiden.

Mest vansinnigt är det för småföretagare. Vi förutsätts ha alla svar i förväg, nedskrivna i en affärsplan. Trots att varenda allmänbildad människa borde veta att Newton hade fel. Det kan räcka med en ovälkommen förkylning eller en dikeskörning på väg till kund för att utvecklingen ska dra iväg åt ett helt annat håll.

Bara Gud och småföretagare kan med hundraprocentig säkerhet spå framtiden, verkar de styrande tycka. Samtidigt är de kvicka att förlåta sig själva när kaoseffekten slår till.