Bokskolan del 4, måste man skriva en hel bok själv?

Katarina Widoff

Publicerades: 9 augusti, 2011

Det finns böcker i alla varianter. I vissa intervjuas personer som sammanställs som blir en helhet med ett visst tema.

I andra böcker varvas teori med praktik, där någon ger relevans till bokens tema. Jag har själv skrivit sådana böcker, där mina tankar och idéer kring teser och teorier verifieras av personer som arbetar på det sättet, har erfarenhet kring min tes och uttalar sig om det. Det är alltid inspirerande att få höra hur andra tänker och känner inför en fråga. Som bekant så lär man sig så länge man lever och att våga fråga kan ge en ny dimension.

Skollitteraturen är sällan på det viset, istället är det ofta staplar och diagram och torr text. Säkert sann men inte alltid så lätt att ta till sig.

Det finns även andra sätt att skriva böcker. Ett kan vara att delta som expert i någon annans bok, få möjlighet att skriva ett kapitel som rimmar med bokens tema. Bokförlaget Björn Lundén Information AB har frågat mig ett flertal gånger om jag kan skriva något för deras böcker, där mina kunskaper om att nätverka, mingla och sälja genom att bygga kontaktnät kompletteras deras kunskaper om ekonomi, försäljning och management.

Även om du inte får något uppdrag att skriva för något annat företag kan du leta bland de du känner. Fråga om ni inte ska göra ett samprojekt och skriva en bok tillsammans. Så gjorde Jeanette Gardner och jag när vi skrev boken Bli en skicklig nätverkare – mingla dig till framgång tillsammans. Ett samprojekt där vi delade upp kapitlen mellan oss och fick ihop delarna till helhet. Ett riktigt lyckat projekt som resulterade i en bok som Schibsted förlaget gav ut och som har sålt i över 5000 exemplar, vilket anses vara en bra siffra för en bok på svenska.

Så frågan är: vad vill du uppnå med att skriva en bok, hur kan du genomföra projektet så att det verkligen blir en bok? Vad behöver du tillföra för att få ihop alla bitar, behöver ni vara fler eller kan du skriva om helheten. Hur kan du lätta upp innehållet så att det blir levande och roligt att läsa?

Lycka till hälsar KOMFABs Katarina