Kommuner som inte vill ha nya företag borde få böter

Ramona Byrö

Publicerades: 2 juni, 2014

Nu är vi i full gång med förberedelserna inför höstens Road Trip där vi har ett tätt samarbete med flera kommuner i Sverige. Vi jobbar med att sprida franchise och vill visa den tredje dimensionen av sysselsättning i Sverige. Många tänker faktiskt inte på att franchisetagare kan vara ett alternativ till vanlig företagare.

Vi jobbar med kedjor som vill expandera i Sverige och tar kontakt med kommunerna för att få deras lokala hjälp och support. Detta är nödvändigt för att vi ska få en så bra kvällsaktivitet som möjligt. Men bara två av 30 kommuner visade intresse. Nästan så att man känner sig lite sugen att ta kontakt med deras kommunalråd och berätta att kommunens näringslivschef inte verkar vara intresserad av att få fler företag till kommunen.

Borde man inte ge kommunen böter, som inte är intresserad av nyetableringar i sin kommun? De som sköter sådant kallar sig för  näringslivsutvecklare. Hur går det ihop?

Vi kan givetvis inte kräva att alla kommuner ska ropa JIPPI,  men visst har kommunen skyldighet att se till så att fler företag startas och få fler entreprenörer, som i sin tur skapar sysselsättning. Det ger arbetstillfällen och skatt till kommunen som till slut bygger en bättre välfärd.