Brist på talang är den lates ursäkt för att slippa träna

Janne Näsström

Publicerades: 7 januari, 2013

Dagens Nyheter berättar att Neil Armstrong ljög om sitt berömda citat när han tog sitt första steg på månen. Meningen har gått till världshistorien: ”Ett litet steg för människan, ett gigantiskt steg för mänskligheten”.

Den påstådda lögnen är att det inte var stundens ingivelse. Neil Armstrong dog för ett halvår sedan. Nu träder hans bror Dean fram och berättar att meningen författades veckor innan månlandningen. Uttalandet var skrivet på förhand och repeterat.

Armstrong har i intervjuer sagt att han funderade ut vad han skulle säga på väg till månen. Vilket får DN att skriva att han ljög.

Han talade visserligen inte sanning, men min gissning är att han gjorde så här för att inte reta folk i onödan. För det är en spridd uppfattning att begåvade uttalanden kommer av stundens ingivelse. I USA är det mer gudomlig inspiration som gäller.

I Sverige ger vi inte Gud äran, men tror likafullt på stundens ingivelse. Därför blev det ett sånt hallå om fusk när det kom fram att komikerna i TV4:as ”Parlamentet” hade manus och att sångarna i ”Så ska det låta” får hjälp med texterna och att det blir omtagning om det nynnas för mycket.

Istället odlas myten om talang. Som om vissa har tur att vara födda med en gen som gör dem sällsynt lämpade att sjunga, spela musikinstrument, reparera datorer, jonglera, meka med bilar eller vad det nu kan vara.

TV4 underblåser tron i programmet ”Talang” där det framstår som om vanligt folk med talang får chansen att slå igenom. Vanligt folk är de som gör bort sig och bli skrattade åt. TV4 engagerar proffs okända för den breda allmänheten som kan sitt jobb och garanterar kvalitet och underhållningsvärde i programmet.

Den trista sanningen är att talang inte finns. Visst är det en fördel att vara lång för den som ska hoppa höjd, men Stefan Holm med den normala längden 181 centimeter bevisar att det går ändå.

Istället handlar det om att kroppen och hjärnan är plastiska och kan formas på önskat sätt genom träning, träning och åter träning. Det vet alla som av omgivningen sägs ha tur att vara född med en viss talang. Och skulle den talangen inte finnas med från början, så nedvärderas den framgångsrike till en träningsprodukt.

Varför är myten om talang som omhuldad? För att det är bekvämt att skylla på brist på talang så att man slipper träna. Därför är det många som blir provocerade av att vanliga människor genom träning gör storartade prestationer. Och därför gjorde Neil Armstrong bäst i att låtsas som att uttalandet var en Guds ingivelse på väg till månen.