Coachen du inte vill behöva

Hanna Brodda

Publicerades: 25 maj, 2009

Det ska vara en coach i år, har ni märkt det? Jag har själv ett antal coacher på gång nu när jag ska starta eget.
I dag ska jag träffa en coach som inte bara är coach utan också en underkonsult till arbetsförmedlingen. Det är en sådan coach du inte kan säga nej till. Han ska inte bara hjälpa mig med min affärsplan, utan också granska den. Det hela blir förstås lite dubbelt.

Om den är åt fanders och jag behöver mycket hjälp, då förlorar jag min möjlighet att få starta eget-bidrag. Som gamla tiders barnpsykologer, som om du sökte hjälp tog dem ditt barn i från dig. Som Prussiluskan som spelade snäll, men hade för avsikt att sätta Pippi på barnhem. Underkonsulten, ett privat företag som heter Mimo, har fått i uppdrag att ?hjälpa? och i praktiken granska Kulturarbetsförmedlingens kunders affärsplaner. Konsulten ska sedan kontakta min handläggare på arbetsförmedlingen och berätta om de tror på min affärsidé.

– Vi följer konsultens råd i 99 procent av fallen, sa den uppriktiga arbetsförmedlaren på informationsmötet i förra veckan.
De vill gärna att du startar eget just nu. Starta eget-bidraget är en succé. Arbetsförmedlaren berättade att det bidraget är den enskilt mest lyckade arbetsmarknadspolitiska åtgärden som de någonsin kunnat erbjuda. Hela 75 procent av de som får möjligheten att starta eget med bidrag kommer inte tillbaka inom tre år.

Det låter bra. Då hoppas vi bara att jag inte kommer att få allt för stor nytta av Mimo i dag. Då förlorar jag 15 000 kronor i månaden i ett halvår. Håll tummarna nu!

Glöm inte idag! En annan coachkontakt, affärscoachen Ulf Eriksson, mejlade mig om en rolig tävling. Men det är ju min chef som arrangerar, så det var nog inte för mig, men du kanske ska kolla upp den. Vinn på din affärsidé!