Dags att ändra normen, det måste vara okej att vara entreprenör och egenföretagare

Katarina Widoff

Publicerades: 20 augusti, 2010

Det är så ofta jag stöter på oförstående i samhället mot mig som har valt att driva eget. Bara för att jag får min lön genom mitt eget företag, för det arbete jag lägger ner och för det resultat jag själv skapar, så blir jag konstig och hamnar utanför samhällets norm.

Nu precis har jag svarat på ett frågeformulär för Karriärbarometern. Det fanns ett alternativ att kryssa i att jag får min lön från arbete via eget företag, men sedan blev alla frågorna bara inriktade på de som har anställning.

”Är du nöjd med din nuvarande arbetsgivare?” blir väldigt konstig om jag ska svara på om jag är nöjd med mig själv…

”Vilka av följande företag vill du arbeta på?” självklart svarade jag att jag gärna tar uppdrag hos dem alla. Då blev det svarsalternativet att jag skulle besvara massa frågor om hur jag ställer mig att arbeta på dessa företag. Men det var ju inte vad jag ville.

Ibland är oförståelsen lika stor ute på stan, som när man vill ha kvitto… Eller när någon som är anställd föreslår ett möte som drar ut sååå på tiden. Att de vill sitta av sin tid är en sak, men jag har faktiskt inte lust alla gånger att lägga min tid på det, framförallt inte om det inte genererar intäkter i förlängningen.

Advokater och revisorer har också timdebutering så de förstår säkert vad jag menar här, liksom alla företagare.

När ska normen för att skapa sin försäljning bli störst, oavsett om det är att vara företagare eller anställd? Det borde vara en fråga för valrörelsen! När vi alla är sysselsatta med intäktskapande arbete går ju Sverige som mest framåt. Vi mår alla bra av det, att göra nytta och bidra, och finanserna mår bra av det med momsintäkter och inkomstskatter…. Det här borde någon bita tag i! Vem känner sig manad?

Vi ses i vimlet, hälsar Katarina på www.komfab.se