Dåligt med energi? Så får du jobbet gjort ändå

Dorotea Pettersson

Publicerades: 19 november, 2015

Ibland är energin och motivationen låg och planering och prioriteringar för dagen kan behöva ändras. Energin är inte densamma varje dag vilket gör att det du tänkte igår kanske inte alls är det som stämmer idag. Därav gäller det att ta en stund varje dag, förslagsvis under din fokustimme på morgonen, med att se över din planering och välja ut dina tre viktigaste för dagen.

Energinivån beror på många faktorer där några är sömn, fysisk aktivitet, hur mycket hjärnan fått arbeta, vad du har ätit eller om du har tillåtit dig själv att ta pauser. Tiden är alltid densamma medan energin varierar och därför är det  många gånger viktigare att agera utifrån energinivå och inte tidsaspekten. Det hjälper inte att veta att det ska ta en viss tid för att utföra uppgiften om energin eller motivationen inte finns där.

I det läget gäller det att se över sina prioriteringar en gång till. Vad klarar jag av att göra idag när min energinivå ligger på låt oss säga 3 på en skala på 10? Välj de tre saker som är rimliga för dig att klara av utifrån din erfarenhet från tidigare dagar på nivå 3. Kanske är det så att kreativiteten inte är på topp en sådan dag och då är uppgifter som att läsa en text, svara på mejl och fakturera kanske lämpliga aktiviteter. Medan en dag då energin ligger på 8 så kan till exempel strategiarbete ligga närmare till hands.

Självklart är det så att det inte alltid går att välja utan den uppgift som ligger på bordet är den som gäller oavsett energinivå. Då gäller det istället att hitta ditt sätt att få balans mellan den låga energin och den mängd kreativitet som du behöver få fram. Det finns många sätt detta kan göras på och ett är att:

  • se över hur uppgiften i sin helhet ser ut.
  • skapa delmål för uppgiften även om den inte är stor. Detta för att ge dig själv en möjlighet att se slutet och ladda på med energi.
  • ta en paus, över en kopp te, när varje delmål är uppnått även om det är 30 minuter sedan förra delmålet nåddes.

Att nå ett mål och sedan ge dig själv en belöning ger energi. Jobbar du strategiskt mot mål, även vid mindre uppgifter, kommer du märka att du blir piggare och kanske kan du efter ett tag ge dig på det som kräver mer kreativitet eftersom både energin och motivationen har ökat.

Hur gör du när energin tryter?