Därför anser jag att Riksbanken ska läggas ned

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 29 oktober, 2014

Unionens chefsekonom går till storms mot bankerna. Enligt honom kommer inte heller den här den här räntesänkningen småföretagen till godo. Mer om han synpunkter finns här.

Det är ingen nyhet för oss småföretagare. När reporäntan sänks händer inte ett dugg med våra räntor. Men när riksbanken höjer, då vill banken också ha mer betalt. Ingen utanför kretsen av företagare och Driva Eget reagerar.

Men om bankerna är saktfärdiga med att låta sänkningarna slå igenom på bostadslån och konsumentkrediter, då drar mediastormen igång.

Min reflektion ligger på ett annat plan. Behövs Riksbanken eller ägnar sig deras högavlönade direktion åt teater utan verklig effekt?

Svenska Dagbladets Andreas Cervenca skrev i sin kommentar till beslutet om nollränta att syftet är att få den försiktige plastfabrikanten i Småland att våga låna till investeringar. Riksbanken skickar en signal om att det är läge att satsa, när de sänker räntan.

Problemet är att signalen aldrig kommer fram. Riksbanken lägger pannan i djupa veck, håller uppmärksammad presskonferens om det historiska beslutet om nollränta. Och landets småföretagare får betala lika svinaktigt hög ränta ändå.

Jag kollade mina egna villkor. Mitt företag har en checkräkningskredit på 300 000 kronor. Som säkerhet står vårt lågbelånade hem. Säkerheten är mycket mer värd än för en högbelånad lägenhet i storstaden. Skulle borgen lösa ut så täcks hela krediten även om kronofogden skulle göra en skandalöst dålig affär vid exekutiv försäljning.

Jag betalar 7,4 procent i ränta och en årlig kreditavgift på 3 000 kronor. Räntan är lägre för ett blancolån, utan säkerhet, till en semester i Thailand.

Stefan Ingves och hans hov av riksbankschefer spelar teater utan att uppnå det resultat som utlovas. Lägg ned Riksbanken