Därför borde det bli svårare att starta och driva företag

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 oktober, 2014

I ett tidigare inlägg var jag inne på hur läkare sover till sig kompledighet och utnyttjar den lediga tiden för att jobba som stafettläkare. Jag tog det som exempel på en typ av vinst som aldrig kommer upp till diskussion.

En förklaring till att läkarna får hållas är deras  fackliga arbete. De har framgångsrikt utnyttjat lagen om tillgång och efterfrågan. Genom att aktivt arbeta för att begränsa tillgången på läkare så har de drivit upp löner och arbetsgivarnas tolerans för till exempel arbete vid sidan om anställningen.

Sjuksköterskorna är inne på samma spår och lärarnas legitimation är också ett exempel på en åtgärd som begränsar tillgången för att driva upp löner och andra villkor. Legitimationen i sig gör inte lärarna skickligare. Däremot hindrar den arbetsgivarna från att plocka in folk från gatan och därigenom hålla nere lönerna.

På samma sätt borde vi småföretagare agera. Allt för många av oss tvingas att arbeta för mindre betalt med högre kostnader än våra stora konkurrenter.

Arbetsförmedlingen har i många år arbetat för att köra ned småföretagarnas status i källaren. Enligt dem och tidigare regering (säkert även den nya) är det så enkelt att starta och driva företag så att samhällets sämst rustade klarar av det.

Jag har inga konkreta förslag, men några trådar att börja nysta i. För att ta lärarna som förebild så kanske man borde arbeta för att göra det svårare att starta företag. Insatser måste även sättas in för att få stopp på myten om att småföretagare, det kan vem som helst bli eftersom vi har lägre kostnader än stora organisationer. Vilket alla med en utbildning i företagsekonomi vet är en lögn.

Vi småföretagare måste lära oss av läkarna och se till att höja vår status rejält.