Därför ryker artisterna och nubben blir kvar

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 januari, 2016

Vid den här tiden varje år brukar det bli skandal om representation. I storföretag, på myndigheter och nu senaste i ett fackförbund.

Som artist på deltid så tillhör jag en grupp som i allra högsta grad brukar vara inblandad. Och varje gång leder uppröjningsarbetet efter skandalen till samma sak: Marknaden försvinner för artister under minst ett halvår och blir kraftigt försämrad under lång tid.

Men kalasen och julborden försvinner inte. Och nubben, den blir också kvar, även om den eventuellt redovisas som förbrukningsmaterial i fakturan från konferensanläggningen för att inte väcka anstöt.

Skillnaden är att nubben av de allra flesta betraktas som en mänsklig rättighet. På bilderna som läggs ut på sociala medier går det inte heller att bedöma innehållet i glasen eller hur många som konsumerats. Glassiga bilder på framträdande artister går däremot inte att förklara bort och väcker avundsjuka.

Alltså ryker artisterna och nubben blir kvar. Allt medan någon i personalen sätter ihop en Spotify-lista för att slippa anlita discjockey.