Därför skrattar vi på landet åt stockholmare

Janne Näsström

Publicerades: 8 december, 2012

Jag kom just in från en promenad med hunden. En underbar morgon, tolv grader kallt, klar himmel, vindstilla och djup, gnistrande snö. Och kommer att tänka på en snörik vinter för tre år sedan.

Då var TV3-programmet Lyxfällan här i byn och skuldsanerade våra grannar. I programmet utmålades mannen i familjen som en slarver som ägnade dagarna åt sina fritidsintressen istället för att dra in pengar till familjen.

Det blev bra teve, men anledningen till familjens skuldsättning var något annat. Paret drev en butik som gick i konkurs. Orsaken var en strukturomvandling i branschen, som de inte kunde råda över. Men det bortsåg programmakarna från.

Jag är inte förvånad. Lyxfällans syfte är att dra tittare och sälja reklamtid. Metoden är att göra sig lustig över underklassen, white trash som det heter på nysvenska, till förnöjelse för den överbelånade medelklassen.

En bärande del i programmet är en fullmakt som ger programledarna rätt att träffa avtal och sälja grejer för familjens räkning.

Vi bor på landet,  vi och våra grannar eldar med ved. De som skulle skuldsaneras bodde på den tiden i änden av en enskild väg. De sålde sedermera huset och köpte ett billigare och kunde på så sätt rensa sina skulder efter konkursen.

Det finns inget billigare sätt att värma ett hus än med ved. Billigast blir det om man köper stockar för att kapa, klyva och stapla själv. För detta ändamål krävs en motorsåg.

Varje vinter faller det snö och som bekant tar det en massa tid att flytta på den för hand. Har man mycket att skotta, blir det till att hyra in en traktor eller köpa en snöslunga för att ha tid för intäktsskapande arbete under vintern.

Programledarna halkade omkring här i byn i lågskor med lädersulor. Kallt och snödrivor överallt. Vad gör de? Säljer grannens motorsåg och snöslunga!

Minns ni vad som orsakade kaoset i tågtrafiken under vintern för tre år sedan? De styrande i Stockholm hade sålt järnvägens snöslungor och avisningshallar.

Nu ser jag på teve hur stockholmarna halkar runt utan mössa i lågskor med lädersulor. Ett par decimeter snö och det är kaos. Nu verkar orsaken vara att de styrande har sålt plogbilarna!

Är någon förvånad över att vi på landet skrattar år stockholmare?