Därför uppträder jag med en höna istället för med min fru

Janne Näsström

Publicerades: 27 november, 2014

Jag har just packat upp och fixat till rekvisita efter en trolleriföreställning för ett företag. Under vintern är jag ensam på scenen, undantaget en tvättbjörn och en höna vilka följer med när det är barn i publiken. Hustrun, en av landets vassaste trolleriassistenter, stannar hemma.

Varför? Det har Arbetsförmedlingen bestämt.

Hustrun tillhör den växande skaran av svartlistade på arbetsmarknaden. Hon är ambitiös, duktig på det hon ger sig in i och tillhör den bäst utbildade fjärdedelen i vår kommun i åldern 20-64 år.

Ändå vill ingen anställa henne. Trots att Arbetsförmedlingen erbjudit 80 procents lönebidrag till den som knyter henne till sig.

Förklaringen är att hon arbetat i den kommunala hemtjänsten och lyft sönder ryggen. Ungdomar kallar den här gruppen för white trash. Politikerna tycks tro att onda ryggar beror på latmask som avlägsnas med piska och ständiga hot. Bidragande är att hon passerat 50 år och betraktas som pensionär light.

Efter arbetsskadan försökte kommunen sjukpensionera henne med diagnosen lumbago. Det betyder ryggskott och är, om smärtorna inte upphör inom ett par veckor, ett kodord för att smärtorna är inbillade och beror på psykosociala problem. (Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd, ICD 54.5)

Det dröjde 16 år innan hon lyckades komma till ryggspecialist. De påstått psykosociala problemen syntes på röntgen som en klassisk belastningsskada. Kommunens tame företagsläkare hade ställt en falsk diagnos för att befria sin uppdragsgivare från det lagstadgade rehabiliteringsansvaret.

Jag har långa perioder varit ensamförsörjare i en familj med två barn. Det hindrar mig från att utveckla mitt företag och har kostat ett antal arbetstillfällen.

Men så kom dagen då barnen klarade sig själva. Vi fick råd att gå igång med trolleriprojektet som hade dubbla syften: Att omprofilera hustrun från utsliten kärring till intressant och kreativ samt att bygga upp det självförtroende som Arbetsförmedlingen och andra så omsorgsfullt trasat sönder. Det fanns även förhoppningar om att det skulle kunna ge henne en egen laglig inkomst och pensionsinbetalningar.

Det har inte fungerat. De viktigaste skälen är Inkomstskattelagen, A-kassans regler och Arbetsförmedlingens attityd till arbetslös underklass.

En hel avdelning i Inkomstskattelagen diskriminerar småföretagare, kapitlen 56-60. Hur det slår beror på vilken verksamhet man har. I vårt fall har det visat sig svårt att lagligt skapa henne ett jobb i mitt företag.

Arbetsförmedlingen är en Excelstyrd robotorganisation. Den arbetslöse ska sitta still, invänta order och söka alla utannonserade jobb, fram till helt nyligen utan hänsyn till kompetens. Hustrun har till och med uppmanats att söka läkartjänster. Tillämpar förmedlingen omvänd IQ-test i chefsrekryteringen?

Och så har vi A-kassan. I vårt fall håller de själva med om att reglerna slår snett, men kan inget göra. Så länge riksdagen inte ändrar reglerna så måste A-kassan följa dem.

Följande händer när min hustru deltar i trolleriet. Hon måste ansöka om tillstånd från A-kassan, vilket hittills beviljats. Därefter ska hon skriva förhindrad på A-kassekortet. En timme på scenen betyder att hon förlorar en dags ersättning. Och skulle jag betala henne lön, så blir hon omedelbart avstängd från A-kassan och är inte välkommen tillbaka förrän jag lägger ned företaget.

Alternativet är att strunta i tillstånd och köra svart. Vi uppträder inför publik och emellanåt kommer pressen. Det går inte att hålla hemligt.

Därför åker jag runt och trollar med en tvättbjörn och en höna istället för tillsammans med en av landets skickligaste trolleriassistenter. Under sommaren söker hon tillstånd, skriver förhindrad och står på scen ideellt.

Som avslutning ber jag läsaren notera att det inte handlar om pengar. Jag har i snart 20 år visat mig fullt kapabel att under långa perioder ensam försörja min familj. Året är 2014 och kvinnor är självständiga individer, inte livegna hos sina äkta män.