Därför väljer exministrarna aktiebolag

Anders Andersson

Publicerades: 17 mars, 2015

 För oss vanliga kan det vara svårt att välja om vi ska bedriva företag i enskild firma eller aktiebolag. För giriga före detta ministrar är valet självklart:

De väljer aktiebolag, eftersom de då kan tjäna pengar i sitt bolag och samtidigt få fullt avgångsvederlag i ett år, för de flesta 124 000 kronor i månaden.

En del av ministrarna har haft synpunkter på företagande, andra verkar utgå ifrån att medborgarna är anställda. Men nästan ingen av dem har själva någon erfarenhet av att driva eget – inte förrän nu när de blivit av med sina ministerjobb.

Då tar de lobbyuppdrag, föreläsningsuppdrag, styrelseuppdrag och annat där de utnyttjar sina erfarenheter som ministrar. Om de då får lönearvode eller arvoden i enskild firma dras dessa pengar av från avgångsvederlaget. Därför startar de aktiebolag utan att ta ut någon lön. Det blir då inget avdrag på avgångsvederlaget.

Förre utrikesminister Carl Bildt (M) är en av dem som både har bolag och tar ut full ersättning från staten.

Bildt har kallat sig själv ”en fri företagare i fred och framtid”. Nyligen skrev Carl Bildt på sin blogg om flera av sina nuvarande uppdrag, bland annat för World Economic Forum och som styrelseledamot för den inflytelserika amerikanska tankesmedjan Rand Corporation.

I ett mail till ekot skriver han att han ska göra avdrag på sin avgångsersättning om hans bolag skulle börja ge inkomster till honom själv.

Jo, det är helt enligt reglerna. Men sådan inkomster till bolagsägarna själva brukar dröja för andra avgående ministrar, borgarråd och kommunalråd där samma regler gäller. I ett aktiebolag kan ju pengarna lagras och bolagsägaren bestämmer själv när pengarna tas ut.

Förre statsminister Göran Persson startade också aktiebolag när han avgick och i det lagrar han pengar och betalar bolagsskatt. Stockholms borgarråden Annika Billström(S) och Chistina Axén Olin (M) har med rätta också kritiserat för att de utnyttjat systemet. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg  har också bolag, men det är ännu oklart om de tagit ut någon lön.

Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) har också startat bolag och han har i likhet med Carl Bildt och tidigare också Göran Persson hittills kombinerat det med full avgångsersättning.

– Jag har haft några intäkter, men jag har inte tagit ut någon lön från företaget, säger Stefan Attefall till ekot.

Han har inte gjort något fel. Men det är reglerna det är fel på. En minister som avgått kan enligt dessa regler dra in miljoner till sitt bolag och ändå behålla sitt avgångsvederlag. Sådant spär på politikerföraktet.

De som hittat på dem verkar inte förstå hur ett aktiebolag fungerar. Någon som begriper borde snarast se till så att reglerna görs om.