De 6 absolut bästa råden om pris!

Ulla-Lisa Thordén

Publicerades: 16 november, 2015

Ett av de områden inom säljandet där jag tycker att många fastnar är priset. Ja inte själva problemet att sätta priset, det går att räkna ut rätt enkelt. (Kommer jag att skriva mer om längre fram). Det handlar om inställningen till att överhuvudtaget ta betalt!

Detta kan låta konstigt. Men faktum är att i vissa branscher finns det så många som ”utför sitt arbete i jobbet” så att säga, och redan är betalda via sin lön. Denna lön kommer via en arbetsgivare som dessutom ofta är skattefinansierad.  Exempel på detta är personer inom vård, myndighetsutövning och kultur m fl (t ex hälsoinspektörer, dietister, dramaturger, stadsplanerare…) När dessa olika grupper av någon anledning vill jobba i eget företag har de svårt att faktiskt ta betalt – de blir till och med mobbade av sina tidigare kollegor som tycker att de är kommersiella hyenor. Är du skattefinansierad har du ingen aning om vad det innebär att ta hand om ALLA kostnader själv för att driva verksamheten – och få över till en eller flera löner. Men det vet du.

Om du därför befinner dig i en sådan bransch får du stålsätta dig ordentligt för att lyckas tänka och agera affärsmässigt. Jag har jobbat med dessa branscher i många år (där bla min bok ”Luspank och idérik” tillsammans med Tomas Östberg peppar kulturskapare att förstå pris och förhandling m m). Därför kommer här några livlinor för tankar som tränger på när kunder är okunniga eller du tvivlar på dig själv (ur min senaste bok ”22 sätt att sälja bättre”):

1 Kunden kommer sällan ihåg priset, däremot hur nöjd hon var med köpet.

2 Ordet ”dyrt” är inte en sanning, det är en åsikt. Lär dig förhandla.

3 Var stolt över att över att ta ut rätt pris för ditt värde – synd om den som inte har råd just nu.

4 Blanda inte ihop värdet med prislappen – du kan förhandla om prislappen men aldrig om det du är värd.

5 ”Kan du göra något år priset?” – ”Javisst, jag höjer gärna!”

6 Ge inte rabatter till vänner. Som vän kan man väl betala lite mer? Varför ska du alltid betala för vänskapen?

”Kan man ta för mycket betalt?” får jag ibland som orolig fråga. Nej det tycker jag inte. Kunder är rätt bra på att veta var gränsen går nämligen. Men du kan gå under i företaget om du själv sätter gränsen för lågt, för tidigt!  Har du råd med det?
Morska upp dina tankar nu.