De använde Blocket för att försöka kapa mitt kontokort

Anders Andersson

Publicerades: 6 november, 2012

Min mejlbox översvämmas av skräppost. Och det är inte bara skräp som stjäl min tid. Det är också mejl från bedragare som försöker stjäla mina pengar. Det senaste var från blocket.se, var fräckare än vanligt och såg ut så här:

  Hej,
I enlighet med våra användarvillkor samt med målet att förbättra kvalitén på de tjänster vi erbjuder våra användare, förbehåller Blocket.se sig rätten att regelbundet kontrollera giltigheten för de uppgifter som använts för transaktioner genomförda på Blocket.se.
Vi har uppmärksammat att ditt kort, vid din senaste transaktion, debiterades med ett extra belopp på 340 kr. För att få tillbaka detta belopp ber vi dig att klicka på följande länk och åter mata in de betalningsuppgifter som använts vid transaktionen på Blocket.se.

Eftersom jag varken köpt eller sålt något på Blocket på flera år insåg jag direkt att detta måste vara en bluiff. Men om jag råkat ha haft en annons där nyligen för ungefär den kostnaden? Kanske hade jag då av bara farten klickat på länken. Bland de tiotusentals som fått detta mail är det förmodligen en och annan som till och med lämnar ut sina kortuppgifter och inte tänker på att lösenord aldrig någonsin får lämnas ut via mejl.

Men här handlar det alltså om ren kriminalitet. Det är någon som skickar massmail i  Blockets namn och försöker få mottagarna att lämna ifrån sig kontokortsnummer och lösenord. Sedan kan de kapa kontot och länsa det på alla pengar. Jag har fått liknande mejlfrågor från dem som låtsats komma från Visa och SEB.

Men så går det naturligtvis inte till. Inget kortföretag eller internetföretag mejlar och ber om kontokortsuppgifter! Brännmärk alla sådana mejl genom att direkt markera dem som skräppost och spärra avsändaren.