De som driver Blå tåget måste vara PR-genier

Anna Fagerström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 1 oktober, 2014

Känner du till Blå tåget? Det gjorde inte jag, förrän häromdagen. Blå tåget går mellan Göteborg och Stockholm, med en riktigt gles tidtabell och 50 år gamla vagnar. Låter inte som en hit, precis. Men det är det faktiskt.

Och de som driver linjen måste garanterat vara PR-genier.

Åsa i Blå tågets restaurang – vita dukar, spårlagad äggröra och bordsservering.

Åsa i Blå tågets restaurang – vita dukar, spårlagad äggröra och bordsservering.

För vem skulle annars komma på tanken att sätta en levande pianist vid ett riktigt piano i en barvagn (!) en helt vanlig lördagmorgon? Och vem skulle annars servera riktig äkta spårgjord äggröra till frukosten? I den riktiga, äkta restaurangvagnen med hovmästare, bordsservering och levande kock i ett levande kök ombord, och så vita dukar med levande nejlikor på?

Jag kanske är sist i världen med att höra talas om Blå tåget. Egentligen skulle jag åkt med SJ, som vanligt, hem från Webbdagarna och Bokmässan i Göteborg. Men min väninna Åsa hade bokat Blå tåget och uppmanade mig å det bestämdaste att boka om så att vi kunde göra sällskap.

Åsa hade förstås entusiastiskt beskrivit barvagnen, pianisten, de vita dukarna och äggröran, och jag hade i hemlighet dragit slutsatsen att haken måste vara priset. Dock – jag bokade av SJ och googlade fram Blå tåget. Till min stora förvåning var Blå tåget inte alls dyrare än SJ, utan billigare.

För bara 350 kronor hade jag det stora nöjet att göra en levande, äkta tidsresa hem till Stockholm, tillsammans med min väninna Åsa.

Och vem, förutom ett PR-geni, skulle komma på tanken att låta passagerarna mötas av en levande orkester vid ankomsten till Stockholm?

Ja, det förstås, det kan ju vara tågentusiaster som driver Blå tåget. Tänkte inte på det.