Deklarationsdags – För mig och mina 6 jag

Hanna Brodda

Publicerades: 29 april, 2010

Det är en pappersintensiv tid för oss företagare. Det kan vara ganska kul att deklarera tycker jag, men det har blivit för mycket av det goda i år. Jag ska göra min deklaration. Och min gamla enskilda firmas och en för min nya. Och aktiebolagets. Och torpets. Och en ny för aktiebolaget på grund av en ändring.
Mycket att fylla i och mycket att dra av i mitt fall, så nu kan jag passa på att vara lite glad för det, men det är mycket obetalt pappersarbete.

Inte kommer jag ihåg Skatteverkets überinformativa kurs jag gick på för ett år sedan heller. Kanske var det för tidigt då, nu känns det hela mer aktuellt., men den handlade om hur man deklarerar moms och dylikt för sitt aktiebolag. Publiken var blandad, många i min ålder skulle jag säga, typ 40, och uppåt, de flesta såg ut att komma från utomeuropeiska länder och ungefär hälften var män och hälften kvinnor. Vi lyssnade, försökte förstå och när Skatteverkets informatör gav tid för frågor ville jag fråga om han kunde ta allt igen. Det var så mycket information att jag nästan inte förstod någonting. Jag gjorde inte det och ingen annan hade någon fråga heller och jag tror inte det berodde på att informationen gett alla svar. ” Moms in och ut, det är enkelt. Debet och kredit. Ibland. Och ibland är det kredit och debet… ja, ni förstår. Några frågor?” Inga frågor.

Bokför varje dag, är det enda jag kommer ihåg att han sa och att jag förstod, men inte gjorde jag som han sa för det.

Vi är många som känner oss maktlösa inför pappersarbetet, oavsett hur lätt eller tungt vi har det med att betala skatt. Även partiledare Mona Sahlin, känd för att hon tycker det är häftigt att betala skatt, suckade djupt när hon var entreprenör en period på 90-talet. Vi delade skrivbord när vi var reportrar på Strix och hon var också obekväm med alla papper hon skulle fylla i för att driva sin enskilda firma hon startade upp då.

Hon slipper väl det där just nu, men vi sitter här med våra papper. Vi är i alla fall inte ensamma.