Del 1/ Guiden till Starta eget-bidraget

Hanna Brodda

Publicerades: 16 juli, 2009

Ni som följt mig här vet att det inte är någon barnlek att söka bidrag. Det är bra, att kraven är höga, men att de är flummiga är inte bra. När man samtidigt ska starta upp en verksamhet, och som jag har haft ett privatliv som varit ganska tungt då jag förlorat min älskade mor, blev ansökningsprocessen en på gränsen till för stor ansträngning.

Men det är en ansträngning som gett resultat. En spännande resa blev det också. Min upplevelse är att reglerna kring Starta eget bidraget, som kan ge dig 88 400 kronor, är så luddigt formulerade att de inte passar demokrati. Ett orättvist system som gynnar den som kan formulera sig och förstå de obegripliga brev och uppmaningar som kommer från de berörda myndigheterna.

Eftersom det är helt upp till de enskilda handläggarna, både på Försäkringskassan, ditt fackförbunds a-kassehandläggare och inte minst den person som handlägger ditt ärende på arbetsförmedlingen, att godkänna din eventuella ersättning, bygger det hela på godtycklig myndighetsutövning.

Nåväl.
Här är listan du måste följa, till punkt och pricka, för att få bidrg för Start av näringsverksamhet:

1. Skriv in dig på arbetsförmedlingen.
a) Inom tre månader om du fått avgångsvederlag. Första arbetslösa dagen om du inte har det. b) Välj en specialarbetsförmedling om det finns inom ditt yrkesområde, ta med handlingar, intyg från arbetsgivare eller dylik som styrker din behörighet. Detta ökar chansen att få en kunnig och engagerad handledare som ytterligare ökar dina chanser att få rätt bidrag. c) Din approach på mötet: Var ärlig med att du vill starta eget, men var också öppen för jobb om möjligheten dyker upp.

2. Sök jobb.
a) Detta är viktigt, även om dina chanser är noll att du får dem, dessa misslyckade försök ska du lägga till dina handlingar och sedan uppge för din handledare.

3. Anmäl arbetslöshet till din a-kassa.
a) Är du inte med i a-kassan får du miniminivån på bidraget, vilket är 223 kronor om dagen. B) Kom ihåg! Du har fullt upp, men rent juridiskt är du arbetslös.

4. Komplettera en miljard intyg till a-kassan.
a) De vill ha komplett intyg, dag för dag, hur ditt senaste år sett ut. Det är din tidigare arbetsgivare tvungen att fylla i, men det kan ta lång tid innan de gör det. Ligg på. Föreslå att du kommer på besök om det drar ut på tiden. Här hittar du blankett för Arbetsgivarintyg. b) Kopia på uppsägningsavtal. c) I fyllda kassakort, vilket inte är helt logiskt då du inte söker a-kasse-ersättning, men de ska ändå fyllas i.

5. Gå på arbetsförmedlingens informationsträffar.
a) Missar du dessa, utan att meddela frånvaro, är dina chanser till bidragen borta.

6. Mer komplettering.
A-kassan kommer att be om fler intyg som de inte bett om tidigare. Nu med vissa hot om att nivån på din ersättning annars blir den lägsta möjliga. Det är bara att behålla lugnet, fylla i och skicka in.

7. Registrera firma.
Bolagsform spelar ingen roll.

8. Gör inga transaktioner.
Låt inga pengar komma in eller ut från ditt företag, innan du blivit godkänd i alla instanser. Inga räkningar, andra lån eller dylikt. Inte en krona.

9. Visa upp din affärsplan.

a) Arbetsförmedlingen, eller någon av deras underkonsulter, vill se din affärsplan, uppbyggd enligt denna modell. Den ska godkännas. Om de inte tror på dig, eller om din budget inte går ihop, får du inget bidrag. Perfekt är om du kan visa: Här är min stol, så här många kunder kommer jag att hinna klippa per dag och jag kommer att gå plus inom x antal månader. B) Här gäller det att vara moderat. För mycket plus, är troligen inte heller bra är min gissning, även om det är realistiskt.

10. Sista af-mötet
Ta med bevis på att du startat företaget. b) Inga pengar får fortfarande komma in eller ut ur företaget, kom ihåg det. c) Härefter skickar handledaren uppmaningen till Försäkringskassan om att du ska få Starta eget-bidrag.

11. Ring återigen till a-kassan.
Fråga om de saknar några handlingar. Du vill hellre komplettera medan ditt ärende är aktivt, än att överklaga, då det kan ta många månader att få en rättelse, även om ditt case är solklart.

12. Du får en chock.
a) Försäkringskassan skickar per automatik ut meddelande om att du får lägsta nivån. Det beror på att de inte fått informationen från a-kassan om vilken nivå du ska ha. Men ta det lugnt, den ändras när a-kassan tagit beslut. Det kan dröja, men det kommer.

13. Skicka in Försäkran om utvecklingsersättning.
a) En blankett som ska skickas till Försäkringskassans inläsningscentral. Sedan ska pengarna komma inom 14 dagar.

Guiden till ansökan om Almi-lån kommer nästa vecka.

Ha en fortsatt härlig sommar till dess,
Hanna