Del 2 Du måste brinna för något och ha något att säga

Katarina Widoff

Publicerades: 25 maj, 2011

Det är ett gediget arbete att skriva en bok och därför måste man ha en tanke och en tes av vad man vill säga.

Är det en roman är det storyn och twisten som är det svåra och att få den röda tråden att löpa fritt men hemlighetsfullt. Är det en faktabok måste den vara korrekt och även innehålla nyheter som är intressanta och tankeväckande. Den ska också vara lärorik och uppmuntra till att förändra beteendet till mer lönsamt, lyckosamt och smart.

Det bästa blir om man brinner för något, då får man automatiskt något att berätta. Sedan spelar det ingen roll om det är sina memoarer, en kriminalserie eller kunskapsöverföring. Det märks i texten om man verkligen är driven för ämnet man behandlar, och många gånger kan man ta med sina egna erfarenheter och intressen.

Många som jag träffar vill skriva en bok för att förtydliga det de berättar i sina kurser och föredrag. De vill publicera kunskap och deras driv i affärsidén är att få andra att ta till sig den kunskapen. Självklart känner jag igen mig eftersom mina böcker hittills har varit i samma anda och med samma mål, att inspirera.

Börja med att samla på dig tankar och idéer om vad du vill att boken ska innehålla. Fundera lite kring upplägg och hur den kan lättas upp, hur dina teser kan verifieras och vilken stil boken ska ha. Behöver du ha citat eller illustrationer? Behöver du ha intervjuer eller hänvisningar till referenslitteratur?

Har du material så att det räcker för en bok? Lägg ut boken som ett pussel där en bit/sida blir ett kapitel och skriv ner korta anteckningar för varje kapitel. Då ser du lätt om det är tillräckligt eller om det behövs fyllas på med något mer, eller om du behöver göra någon mer studie innan det är dags att börja skriva.

Lycka till! Önskar KOMFABs Katarina