Del 2/Guiden till Almi-lånet

Hanna Brodda

Publicerades: 24 juli, 2009

Almi ger dyra lån med fördelaktiga villkor. Du får betala betydligt mer ränta än till exempel för ett bostadslån, men misslyckas hela din företagsidé behöver du inte betala tillbaka lånet. Jag ska få betala 7,5 procent i ränta, de första tre åren amorteringsfritt för mitt Innovationslån från Almi. Så här fick jag innovationslånet, men strategin är liknande för deras andra lån, verkar det som.

Här är Hanna Broddas guide till Almis Innovationslån:

  • Förarbeta idén. Titta på din företagsidé och se på vilket sätt det faktiskt är en innovation. Är det inte det finns andra lån att söka, som deras mikrolån till exempel.
  • Beräkna utvecklingskostnaden. Du behöver förmodligen pengar för att utveckla din idé till en kommersiell produkt. Det är det som är grunden för just detta lån. Du ska behöva minst 50 000 och som mest 300 000 kronor. Kravet är att du ska sätta in lika mycket själv, men det kan vara i form av arbete. Då beräknar du din insats till 250 kronor i timmen.
  • Skaffa en mentor som kan sköta snacket. Kontakta förslagsvis någon av de coacher som Almi har förtroende för och övertyga dem först. Stockholm University Innovation träffade jag, KI Innovation fungerar på samma sätt eller hitta din egen Almi-mentor här. Har du dem på din sida kan de föredraga ditt ärende hos Almi.
  • Skaffa offert från din underleverantör för att skicka med ansökan. Men skriv inte på något. Kom ihåg, inga pengar in- eller ut ur företaget innan lånet är bevlijat.
  • Skriv en välputsad affärsplan. Ta hjälp av dina vänner, din mamma eller någon du känner som någongång haft att göra med en affärsplan. Din affärsplan ska glänsa.
  • Fyll i ansökningen sjukt noggrant. De är byråkrater i den bemärkelsen att inga utsvävningar, skämt eller smileys uppskattas eller ger några som helst fördelar.
  • Ring och fråga, visa intresse och be att få komplettera. Allt som går att rätta till innan beslutet är fattat är en seger. Ett tråkigt beslut som sedan ska överklagas är en helt annan process.
  • Använd din charm. Almihandläggare är människor också, kom ihåg det. De ska bedöma din möjlighet att lyckas som företagare, är du otrevlig minskar dina chanser. Inte bara att få lån utan även att få kunder.
  • Kom ihåg! Ett lån från Almi är inte bara riskfria pengar, de ger hela ditt projekt en lyster som kan vara bra att ha i din kontakt med banken, kunderna och andra myndigheter. Ditt första lån hos Almi öppnar också dörrarna för fler lån hos Almi.

Sedan är det bara att hålla tummarna. Bedömningen de gör är en bedömning. Inte en vetenskap. Samma vecka som Almi kom fram till att min affärsidé var en innovation, att jag var rätt person att genomföra den och att min affärsplan håller, kom Arbetsförmedlingens konsulter fram till motsatsen. De klagade inte på mig, men de tyckte inte att affärsplanen höll. Det fina med Almi är att när jag berättar för arbetsförmedlingen om Almis slutsats, ändrar AF sin. Almi är power. Almi ger pondus.