Den här skylten borde sättas upp på alla myndigheter

Janne Näsström

Publicerades: 28 oktober, 2013

Jag har fått ett bidrag till cirkusprojektet. Från länets regionförbund, till marknadsföring. Pengarna kommer ursprungligen från EU. Och så fort du får en krona från EU, ska detta basuneras ut till hela världen med ett märke med EU-flagga och texten ”Detta projekt delfinansieras av Europeiska Unionen”.

En rättelse förresten, unionen stavas med litet u på svenska. För att få bidrag måste man skylta med språkfel.

Jag har snällt klistrat fast en dekal till tältet. I förebyggande syfte eftersom jag i somras inte hade fått klartecken för några bidrag. Som jag tidigare berättade sket det sig med det sökta investeringsstödet.

Nu verkar det som om jag åtminstone får några tusenlappar till stöd för marknadsföring. Men det är inga gratispengar. Det ska redovisas fakturor och inte nog med det, det ska vara kvitton på att fakturorna också är betalda. Som tur var handlade det inte om så många, men tänk vilken mängd papper det kan bli i ett större projekt. Det luktar dolt stöd till skogsindustrin.

Och så kom problemet. Det uppstår alltid minst ett sådant så fort det handlar om bidrag. Bevis för att det under sommaren suttit en EU-skylt på cirkustältet. Mitt ord räcker inte, som företagare anses man vara en patologisk lögnare.

Märket sitter i ena änden av en 3×18 meter stor väggduk, prydligt nedpackad i garaget. Med lite otur så ligger rätt duk längst ned och märket längst in. Vad göra? Att rulla ut duken på blöt mark och sedan packa ihop den igen leder till problem längre fram. Och det är inte att rekommendera med en höststorm på väg in. Hyra en gymnastikhall för att rulla ut duken, fotografera och packa ihop den igen?

Jag gick med tunga steg ut i garaget. Och hade obeskrivlig tur. Rätt duk låg överst. Med märket på utsidan. Det var bara att vrida paketet i position och fotografera.

Nu ska vi se om det räcker. Måhända kräver EU:s reglemente att vi reser tältet och skickar in ett foto allt syns i rätt miljö.

Det märkliga i sammanhanget är att EU-bidragen finansieras av skattemedel. Pengarna hämtas ur din och min plånbok. Sverige är en av de större nettobetalarna till EU. Vi småföretagare är Sveriges största nettobetalare av skatter och avgifter.

Men det som grund föreslår jag att en skylt med följande text anslås på alla myndigheter: ”Denna myndighet är delfinansierad av Sveriges småföretagare”