Den som tjänar pengar på andras risktagande är en parasit

Janne Näsström

Publicerades: 28 oktober, 2012

Jag skulle gärna vilja veta vem signaturen Absurd är. Hon eller han kommenterade mitt inlägg om borgenskrav på följande sätt: ”Det kallas marknadsekonomi. Du är inte mycket till företagare”.

Signaturen vet inte mycket om marknadsekonomi. På en fungerande marknad tar alla sin del av risken, i proportion till förtjänstmöjligheterna. De som tjänar pengar på andras idéer och arbete utan egna risker är parasiter.

I det aktuella fallet har jag både intecknat företagets fastighet och skrivit på personlig borgen. Jag har varit kund i banken under 30 år, varav 20 som företagskund. Jag har alltid gjort rätt för mig och genom åren varit en mycket bra affär för dem. Ändå kräver de dubbel säkerhet.

Så ser verkligheten ut för oss företagare. Därför blir jag heligt förbannad när tjänstemän vräker ur sig att havererade företagare får skylla sig själva om de gått i borgen för företagets skulder. Precis som om det funnits något val.

Vid några av mina föreläsningar har jag haft handuppräckning angående publikens benägenhet att ta risk.

Först har jag frågat hur många som är beredda att privat riskera 500 000 kr i form av besparingar, borgen och inteckningar i fast egendom för att förverkliga en affärsidé. Många händer i luften.

Sedan har jag följt upp med hur många som faktiskt har riskerat en halv miljon för att förverkliga en affärsidé. Ett par händer i luften.

Slutligen har jag frågat hur många som förlorat en halv miljon kronor privat på eget företagande. Då har jag stått ensam med handen uppe.

Det är ytterst få svenskar som är beredda att ta personliga risker på den här nivån. Trots att Sverige är i desperat behov av fler riskvilliga företagare uppmuntras riskminimering.