Sluta osynliggöra misslyckade företagare

Janne Näsström

Publicerades: 12 januari, 2015

På måndagsmorgonen toppade Rapport i SVT sin nyhetssändning med att antalet överskuldsatta på livstid ökar. Över 100 000 svenskar lever på existensminimum och bara döden kan göra dem skuldfria.

Men en sak glömmer kronofogden i reportaget att berätta. Deras version i intervjun lyder:

”Det vanligaste skälet är att det skett något oförutsett i livet: arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa”.

Men den vanligaste orsaken väljer man att glömma bort. Så här skriver myndigheten själva i utredningen Alla vill göra rätt för sig:

”Företagare är överrepresenterade bland överskuldsatta. Ofta har de större skulder än andra överskuldsatta”.

I utredningen beskrivs dessutom ett antal fall. Här är ett av dem, om Bengt, 55 år:

”Bengt var tidigare företagare och drev ett framgångsrikt företag med ett 30-tal anställda. I slutet av 1980-talet gick en av företagets absolut största kunder i konkurs. Bengt arbetade mycket hårt för att försöka rädda sitt företag. Han drabbades till slut av hjärtbesvär och blev allvarligt sjuk. Bengt svaga hälsa tvingade honom till en längre tids sjukskrivning och under den perioden gick företaget i konkurs med stora skulder. Skulderna hade Bengt gått i borgen för. När Bengt väl tillfrisknat upplevde han att konkursen och betalningsanmärkningar som följde av den, stängt alla dörrar för honom. Sedan dess har Bengt levt vid sidan av samhället och tagit en dag i taget. Den totala skuldbördan är nu så stor att Bengt inte ser någon möjlighet att betala den”.

Att företagande är det mest riskabla man kan syssla med i ekonomiskt hänseende är väl känt. Liksom att Sverige behöver många fler som vågar släppa anställningens trygghet och starta företag. Ändå görs inget för att upphäva livstidsstraffet för misslyckat företagande.

2010 presenterade insolvensutredningen en rad förslag till åtgärder för den dåvarande regeringen. Efter påtryckningar från Svensk Inkasso och Bankföreningen skickades förslagen i papperskorgen. Skulder är mycket lönsamma för inkassobolag och banker.

Enda resultatet blev redaktionella ändringar av skuldsaneringslagen. Kronofogdens siffror visar att ändringarna var verkningslösa. Antalet skuldsatta på livstid har sedan 2010 ökat med 20 procent, visar Kronofogdens statistik vilken presenterades av Rapport.

Det är dags att Kronofogden berättar hur det ligger till, att företagande är den vanligaste orsaken till överskuldsättning.