Det är du och ingen annan som är min uppdragsgivare

Anders Andersson

Publicerades: 5 januari, 2011

Välkommen till ett nytt spännande år med Driva Eget och driva-eget.se.

Vi vet att en del endast får hjälp av årets sex nummer av tidskriften Driva Eget, medan andra nöjer sig med driva-eget.se. Men fler och fler har upptäckt att de behöver båda, eftersom de kompletterar varandra:

  • Långa artiklar och komplicerade råd passar bäst i en tidskrift som man kan bläddra i lägga undan och plocka fram när man behöver läsa dem igen. Dessa lägger vi inte ut på nätet. Långt efter det att en artikel publiceras händer det dock att vi återanvänder korta delar av artiklar – slutet av detta blogginlägg är exempelvis en liten del av ledaren i Driva Egets decembernummer
  • På nätet finns de korta snabba nyheterna om småföretagande. Där finns också allt som tidningar aldrig klarar av – allt interaktivt, som kalkyler och allt som bygger på snabb kommunikation med läsarna.

Tidskrift och sajt ska komplettera varandra. Bläddra i ett nummer av Driva Eget så ser du en massa länkar in till vår hemsida – och här på nätet hänvisar vi till artiklar i tidningen. (Har du ingen tidning att bläddra i så är du välkommen att prenumerera

här).

Mitt bland alla olikheter finns det också en viktig likhet – Driva Eget står alltid rakryggad och objektiv på läsarnas sida, i vilken form vi än kommunicerar.

Jag lovar att den kommunikationen ska bli ännu bättre 2011. Jag uppmanar dig som just nu läser detta att ge respons på olika sätt – i vårt forum, på vår Facebokksida, genom företagspresentationerna och med kommentarer efter blogginlägg som detta och efter våra nyheter.

Vissa ämnen orsakar stormar av kommentarer – som

den här om pensionsförsäkring.

För många år sedan var det självklara rådet till höginkomsttagare att ha pensionsförsäkring. Det rådet har jag själv följt och kunde dra av premien med 70 procents avdragseffekt strax före skattereformen 1991 – väl förräntade pensionspengar som nu kan tas ut med 30 eller 50 procents marginalskatt.

Men rådet till egenföretagare i övre medelåldern är i dag det motsatta – sätt inte in några pengar på pensionsförsäkring.

Det beror inte på ogina försäkringsbolag eller höga avgifter. Det beror på Anders Borgs nya arbetslinje där pensionsinkomster beskattas mycket högre än arbetsinkomster från och med det år då man fyller 66 år.

Att som pensionär plocka ut upp till 100 000 kr om året ur sitt aktiebolag ger direkt 20 000 kr i jobbskatteavdrag och dessutom låga sociala avgifter. Samma belopp som är inlåst i en pensionsinkomst beskattas betydligt högre.

När jag sakligt beskriver detta i nätartikeln och utfärdar en varning sätter det igång en debatt, som jag tycker är härlig.

Så här skriver signaturen ”Bara så ni vet” om mig:

”Du verkar ha ett personligt agg mot försäkringsbolag. Vad har du råkat ut för egentligen, eftersom du bedriver denna kampanj. Du vill naturligtvis sälja lösnummer och skapa rubriker. Precis som för en försäkringssäljare eller bilsäljare så handlar det om att tjäna pengar.”

Så bra att sådana missuppfattningar kommer. Det ger mig anledning att klara ut att min drivkraft alltid är att kämpa för läsarnas bästa och nå ut med råden till så många som möjligt. Det är läsarna som är uppdragsgivare.

Belöningen är tacksamhet från dem som får hjälp. Men om vi dessutom lyckas driva Driva Eget och driva-eget.se med vinst så ser jag inga problem med det.

Jag har igen agg till försäkringsbolagen, och jag vet att de stora bolagens medarbetare oftast ger seriösa råd.

Pensionsförsäkring är heller inte alltid en dålig lösning. Men en del försäkringssäljare borde oftare inse att de i stället kan tjäna pengar på alternativet kapitalförsäkringar och vanliga fonder.

En annan nätartikel som vållat debatt är detta webb-tv-inslag , som handlar om att förklara debet och kredit på sju minuter.

Jag tycker att Peter Reivall lyckas bra med det, men vissa läsare, som förmodligen är redovisningskonsulter, tycker att ämnet är för svårt för att alls kunna förklaras.

Då blir jag glad när jag läser att Maria Åström på sju minuter fått klarhet i det som hon på en hel högskolekurs inte fick kläm på.