Det är svårt att rösta, men vi måste ändå göra det!

Katarina Widoff

Publicerades: 20 september, 2010

Nu är det över, valet för denna gång. Ja inte helt över eftersom Alliansen fick en minoritetsregiering och måste hitta någon att alliera sig med för att kunna bilda en stark regering. Vem det blir vet vi inte just nu.

Sverigedemokraterna lyfts fram att deär i en vågmästarroll och alla hävdar att det är fel att de har kommit in i Riksdagen, så också jag. Jag tycker att vi måste värna om vår demokrati och om varandra. Därför är det konstigt att bara drygt 80% röstade. Jag tycker inte bara att det är en rättighet att ha demokratiska val, det är också en skyldighet att delta för demokratins skull.

I år var det lättare än någonsin att rösta, i Stockholm fanns flera ställen att förtidsrösta på och där behövde man inte ens ha med sitt röstkort, det skrevs snabbt och enkelt ut på plats. Legitimation måste man ha med sig ändå när man röstar, oavsett om man har sitt röstkort med eller ej.

Det tog mig bara några minuter att rösta, men det tog längre tid att sätta mig in i de olika partiernas åsikter. Det är svårt. Vi var några stycken, som liksom andra som har uppmärksammats i media, som gjorde valkompassen som Sveriges Television hade. Vi fick alla spridda skurar för utslaget mellan parierna, men vi fick också relativt höga andelar på både Sverigedemokraterna och Feminisk initiativ.

Vilket ansvar tar en valkompass och valbarometer för att lyfta fram små partiers kärnfrågor så att resultatet får stort inflytande över den totala fördelningen? Och vilket ansvar tar de etablerade partierna för att de har missat att det gror en trötthet på orättvisor i samhället, inte bara mellan blocken utan också mellan nationaliteter som bor i landet?

Man kan inte ge folk en felaktig bild om hur deras åsikter matchar olika partier, personer som vill ha vägledning men som istället får en felaktig bild utifrån deras svar i en undersökning om frågeformuläret inte är tillräckligt gediget och korrekt. Här har de ett ansvar.

Jag tycker också att de har ett ansvar för att inte gynna olika branscher. ROT gynnar bygghandeln och hantverkare, de har fullt upp. RUT gynnar städbolag m.m. Nu vill vissa ha BOT-avdrag för behandlingar där man tar hand om insidan på sig själv med massage och liknande.

När ska det bli ett kunskapsavdrag, så att vi i utbildningsbranschen kan sänka våra priser mot kund, låta andra skattebetalare stå för notan, skapa oss högre vinster och få fler kunder? Jag hoppas det blir snart!

Tills dess så väger kunskap ingenting, den är lätt att bära och den är värd allt! Ju mer vi lär oss, desto bättre är vi rustade för arbetslivet och för livet i stort, även livet som pensionär. Ju mer vi gör och ju mer vi använder hjärnan desto lättare har den att hitta nya vägar även när minnet börjar svikta. Vi blir också mer kreativa och kan lösa problem snabbare ju mer vi lär oss och ju mer använder hela hjärnan.

Ta hand om dig, lär dig något nytt, gör något nytt och oroa dig inte, det blir säkert bra för Sverige och för dig och mig efter nattens val.

Vi ses i vimlet hälsar Katarina Widoff på www.komfab.se