Det är svårt att vara fiende med en vän

Henrik Hall

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 29 oktober, 2014

Häromkvällen såg jag en dålig amerikansk science-fiction om utomjordingar som försöker invadera Jorden. Jag hade slagit av TVn i halvtid om jag inte varit så nyfiken på hur inkräktarna tänkte och vilka deras motiv var. Skulle filmen låta främlingarna komma till tals och lägga fram sin version, kanske till och med öppna för försoning, förståelse och verklig utveckling?

Som den dåliga film det här var skedde givetvis inte detta mirakel och i eftertexterna kom förklaringen. Den här filmen hade gjorts för att kunna återanvända specialeffekter och rekvisita från Transformers, något som tidvis var väl övertydligt. Genom att utmåla de uppenbart tekniskt överlägsna utomjordingarna som allt igenom onda och att inte låta oss lära känna dem alls, blev det fullt möjligt att skapa hjältar bland de amerikanska soldaterna, trots att hjältemodet uteslutande bestod i åstadkommande av död och förödelse.

När jag hör vissa människor i vårt eget samhälle, inte minst ungdomar långt ute på vänsterkanten, prata om företagare, ser jag en tydlig parallell. Den man inte känner och inte förstår kan man kritisera och slå undan benen på, alltså gäller det att inte beblanda sig med de hemska utsugarna. En duktig och hårt arbetande företagarkollega till mig, en av dessa som dagligen sliter för att få lönsamheten att räcka till, dristade sig i valrörelsen till att besöka en av de valstugor som ondgör sig över den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar. Han förklarade hur svårt det skulle bli för hans serviceverksamhet att behålla de ungdomar han nyligen anställt och att han troligen skulle få göra deras jobb själv istället. Han möttes av ett föraktfullt och svepande ”det där fixar och trixar väl ni arbetsgivare till på något vis”. De såg uppenbarligen inte problemet och var knappast intresserade av att se det heller.

Jag har ofta själv märkt hur svårt det är att fortsätta vara arg och kritisk mot någon som jag satt mig ner och pratat med i lugn och ro. Det finns nästan alltid en andra sida av storyn och den får man bara om man tar sig tid att lyssna. När fick du senast besök av någon som vill försvåra för företagare och höja kraven på oss, någon som ville sätta sig ner och diskutera hur det här drabbar just dig?

Det är på tiden att vi inför företagsekonomi som ämne i grundskolan!