Det är ute med generationsväxling

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 23 april, 2015

Hur kommer det sig att de så kallade näringsfrämjande tjänstemännen är så kåta på pengar? Finns det inget för dem att tjäna i projekt eller betalt direkt av företagare, som de värvar för rådgivning, så är de inte längre intresserade.

Jag sympatiserar med agerandet, så länge det handlar om företag. Men inte av verksamheter som betalas via skattsedeln. Det finns riktiga företagare som försörjer sig på motsvarande tjänster.

Härom dagen blev jag uppringd av en näringsfrämjare. Jag har passerat den magiska 55-årsgränsen, då all lust att arbeta och utvecklas antas ha upphört. Han ville diskutera det förestående generationsskiftet.

Jag förklarade att det inte var aktuellt. Jag kommer att driva mitt företag fram till att demensen eller döden inträder.

Varför då, ville han veta. Och då började jag berätta. Min pension kommer inte att bli särskilt hög. Jag har bara den offentliga pensionen och den tjänstepension som jag samlade på mig innan jag blev företagare. Mitt pensionssparande på senare år tog ett inkassobolag hand om.

Men det brandgula kuvertet (jag vägrar skriva orangea) visar ändå att pensionen blir hyfsat. Värre är det med hustrun. Hon kommer att bli fattigpensionär, så ska vi få en rimlig standard på ålderdomen, så vill det till att jag arbetar.

Halvvägs in i historien så avbröt han mig. Han ville bara kränga konsultinsatser för generationsväxling, inte lyssna på en företagare.

Nu ska jag inte vara allt för kritisk mot rådgivaren. I likhet med 80 procent av alla anställda går han bara till jobbet för att få lön och ledigt och följer order utan att ifrågasätta. Höjden av lycka är att ligga platt på marken med en paraplydrink i handen och göra ingenting.

Vad jag inte hann säga till honom var att generationsväxling är ute. Varför ska jag överlåta min verksamhet, när jag får en grundförsörjning från staten att kombinera med sänkt arbetsgivaravgift, ökat pensionsunderlag och jobbskatteavdrag? Det är ju därför som så många startar företag när de blir pensionärer.