Det enda han sa om småföretagen var negativt

Anders Andersson

Publicerades: 27 mars, 2011

Medan applåderna ekade på den socialdemokratiska kongressen hörde vi partiets nye frälsare Håkan Juholt säga att han vill ha värdeburen och moralisk tillväxt i Sverige.

Det är bra. Vi småföretagare måste ha en hög moral och etik när vi gör affärer.

Men Juholt sa inte ett ord i sitt linjetal om hur Sverige ska göra för att öka denna tillväxt. Och den tillväxten måste öka ordentligt om Juholts andra visioner ska kunna infrias. För han sa att han vill höja lönerna till de offentligt anställda, ge högre bidrag till de fattiga och höja pensionen.

Det måste betyda att han vill höja skatterna, även om detta inte nämndes med ett enda ord. Men ökad tillväxt måste också till – ökad produktion och fler arbetstillfällen.

Vem som ska ordna det sa han inget om Han tror väl inte att storföretagen ska klara det? De flyttar ju produktionen utomlands och avskedar i stället för att anställa.

Småföretagen är de enda som kan klara det. Men det nämnde han inget om. I stället klagade han på att reglerna om arbetsrätt och kollektivavtal kringgås genom att det är för många som blir egna företagare med F-skattsedel (läs här vad han sa). Är det den bilden han vill ge av de hårt arbetande småföretagarna?
 

Han verkar tro att tillväxt kan trollas fram av den sociala demokrati han hela tiden återkom till i sitt tal.

Jämlikhet och solidaritet är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera, sa han. Det kan de flesta av oss hålla med honom om. Men initiativkraft, innovationsförmåga och entreprenörskap är andra förutsättningar som Juholt helt förbisåg.

Han sa att de rika som står i solsken ska ge paraply åt dem som står i regn.

Det låter bra, och är bra slagord för den som vill försöka ena ett splittrat parti. Men det måste också finnas pengar för att köpa fler paraplyer.

Läs hela Håkan Juholts tal här.
Foto: Linda Håkansson.