Det gäller att våga vidare

Marcus Frödin

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 9 oktober, 2014

Våga vidare

Jag berättade i för inlägget om den chokladfabrik som vi håller på att starta. Det är lätta att börja tvivla på sig själv och projektet när det är som mest intensivt och man är mitt uppe i det, kommer vi att lyckas?

Att lyckas kan vara känsligt. Medvetet eller omedvetet kan det styra dina tankarna till ”Vad ska andra säga? Kommer de fortfarande att tycka om mig om jag förändras? Tänk om de tycker jag blir kaxig?” och så vidare. När du lyckas kan också andra omedvetet uppfatta det som att du bekräftar deras ”misslyckande”, att de inte kommer att vara lika bra eller betyda lika mycket för dig längre. Det kan vara mycket känsligt. Av ren omtänksamhet kan också andra vilja skydda dig från risken att du ska misslyckas. Och när det ser ut som nedan i den kommande chokladfabriken några dagar  innan allt ska vara klart så är det ju lätt att börja tvivla 🙁 🙂

Chokladfabrik - saker

Genom att inte stödja dig i dina utmaningar försöker de skydda dig från den smärta det kan innebära att misslyckas. De tycker om dig och vill inte se dig möta motgång. Deras snällhet leder i det här fallet dock också till att de inte får uppleva när du lyckas. Sedan finns så klart även den vanliga traditionella avundsjukan. På svenska kallar vi den för Jantelagen. Den säger kortfattat att ”du skall inte tro att du är någon” och finns givetvis i de flesta andra kulturer också, om vi väljer att lägga märke till den. Uppmaningen är enkel: Skit i vad andra tycker! Det är deras problem, inte ditt. Låt inte fantasier om vad andra skall tänka, tro eller tycka hindra dig. Låt inte andras val att inte utvecklas påverka ditt val att utvecklas. Låt inte andras  omtänksamhet eller heller avundsjuka hindra dig från att göra det du vill.

Jag återkommer med hur det går me chokladfabriken och hur det går med att VÅGA LYCKAS!

Ha en GO tid!