Det här är enda sättet att vinna mot en myndighet

Janne Näsström

Publicerades: 15 december, 2013

Om du hamnar i tvist med en myndighet så har du bara två vägar att gå. Huvudalternativet är att göra som du blir tillsagd. Myndigheter har obegränsade resurser och all tid i värden. Dina skattepengar och din tid.

Alternativet är chicken-race. Jag har varit i det läget och vunnit. Det gäller att noga förbereda sig och vara beredd att dra allt till sin spets. Motståndaren måste tro på att du är fullt kapabel att orsaka skada för myndigheten eller enskilda tjänstemän.

Du ska aldrig hota. Istället gäller det att göra troligt för motparten att ditt scenario är väl genomtänkt och att det också kommer att förverkligas.

Just nu förbereder jag mig för en drabbning.

Bakgrunden är att min fru är en av många tusen som lyft sönder ryggen i vården. För att göra en lång historia kort så är dessa kvinnor i praktiken svartlistade på arbetsmarknaden. Ingen vill ta över ansvaret för sjuklön och rehabilitering, oavsett storleken på bidrag. Allra minst storföretag. Offentlig sektor väntar tills att de arbetslösa landar i Fas 3 och blir gratis.

Jag har försökt skapa hustrun ett arbete i mitt företag. Det har blivit svårare, eftersom jag allt oftare måste konkurrera med arbetsförmedlingen, som erbjuder kunderna välutbildade och fullt friska med bidraget nystartsjobb i tre år. Mina konsulttjänster har inte påverkats, men däremot enklare tjänster som sysselsatt hustrun.

Problemet är att kopplingen till mitt företag stänger av henne från A-kassan, ända tills jag lägger ned bolaget. Som det är nu är hon livegen hos mig. Ända sedan sambeskattningen avskaffades 1971 är kvinnor självständiga individer. Utom om de är gifta med företagare.

Sista ordet är inte sagt, men jag förbereder mig för fullt. Just nu söker jag anställning. Jag hoppas att det räcker för att A-kassan ska bli resonabel. Det borde inte vara rimligt att ett heltidsföretag ska tvingas lägga ned. Men om det inte fungerar så är jag beredd att löpa hela linan ut och likvidera bolaget.

Nivån beror på i vilken situation du befinner dig. I de flesta fall räcker det med att motparten inser att ditt ärende kan orsaka övertid och hota planerad ledighet. Däremot hjälper det sällan att ta den rättsliga vägen och överklaga. Då blir det prestige och då är myndigheter beredda att satsa hur mycket tid och pengar som helst

För ska du vinna mot en byråkrat så duger det inte att hota. Det försämrar bara läget. Du måste förbereda dig noga och verkställa vad du presenterat punkt efter punkt ända till slutet. Vågar du inte ta den slutliga smällen så är det bara att följa order.