Det här är viktigare än bredband för alla företagare

Janne Näsström

Publicerades: 30 november, 2014

I mitt förra inlägg berättade jag om turerna kring min fru och hur det slår mot mitt företagande. Det är andra gången det händer. På 1990-talet var jag delägare i en reklambyrå där det slutade med konkurs.

En av delägarna, kreativ, karismatisk och byråns frontfigur, hade en fru som drabbades av psykisk sjukdom. Hon fick ingen relevant vård och trots att familjen hade två hemmavarande barn så fick de ingen hjälp.

Det är allmänt känt att psykiatrin fungerat dåligt. Det har synts i media i form av våldsdåd utförda av svårt sjuka som inte fått hjälp. I det här fallet handlade det om den svagaste gruppen inom psykiatrin, en medelålders kvinna med diagnosen schizofreni.

Kompanjonen gjorde en heroisk insats med att ensam fostra två barn och slåss för sin hustru, men till priset att han själv till sist havererade. Problemen drabbade även företaget. I en liten organisation så är man mer än arbetskamrater. Mår en dåligt så drar det ned allihop.

Följden blev att vi tappade den utvecklingskraft som tidigare utmärkt företaget. Vi var bland de första med ombrytning på dator med start 1987 och gjorde den svenska lanseringskampanjen för Quark Xpress. Programmet var i första utgåvan så instabilt att vi producerade annonser och broschyrer med PageMaker. Vi låg i spetsen inom Internet och var med i matchen redan 1993.

Men den svårt sjuka hustrun och allt som det förde med sig, sög musten ur organisationen. Vi slutade utvecklas och det hela tog en ände med konkurs. Som mest hade vi ett 20-tal anställda.

Alla pratar om hur viktig infrastrukturen är för näringslivet i form av bredband och vägar, men det talas väldigt tyst om betydelsen av bra sjukvård och trygghet.

När Västerviks kommun frågar det lokala näringslivet vad som är viktigast för framtiden, blir svaret sjukhuset. Västervik har ett ovanligt bra landsortssjukhus och är bäst i landet på hjärtrehabilitering. Trots att kommunen har hopplöst dåliga kommunikationer, värderar näringslivet god sjukvård högre.

Företagare behöver en trygg omvärld, där man slipper oroa sig för nära och kära och kan fokusera på sitt företagande. Det glöms allt för ofta bort i debatten.