Ledarskapsskolan: Det här förväntar jag mig av dig!

Malin Trossing

Publicerades: 12 augusti, 2015

Eller: Vad förväntar du dig av mig?

Året var 1961 och det pågick en intensiv rymdkapplöpning mellan USA och Sovjetunionen. I maj samma år höll JF Kennedy sitt berömda tal inför kongressen, ett tal som visar att man med rätt ledarskap faktiskt kan förflytta berg.  Han sa ”Our goal is to put a man on the moon and return him safely to Earth before the end of this decade” och åtta år senare tog astronauten Niel Armstrong de första stegen på månens yta. Vem hade ens vågat drömma om det? Jo, alla medarbetare på NASA. Det är därför ledarskap är ett så fascinerande ämne.

 Jag heter Malin Trossing och min ambition är att med denna Ledarskapsskola, på ett lättsamt och tänkvärt sätt, väcka tankar kring ledarskap och ge konkreta verktyg till dig som chef och entreprenör. Du och jag kanske inte har som ambition att skicka folk till månen, men om vi siktar högt kan vi nå trädtopparna.

Så vad skall man börja med om man vill jobba med ledarskapet i sin organisation? Med att definiera mål? Lösa konflikter? Ge ärlig feedback? Coacha sina medarbetare? Nej, det viktigaste är faktiskt mycket enklare än så. Vi måste börja prata om vad vi förväntar oss av varandra:

Vad förväntar sig dina eventuella partners eller ägare av dig, egentligen? Vad förväntas du leverera för resultat, till vilket pris? Vilket stöd förväntar du dig att få av dem runt omkring dig? Vad förväntar du dig av dina medarbetare? Samarbetspartners? Vad förväntar sig de av dig? Troligtvis har också kunderna förväntningar på er alla. Och till sist hoppas jag att du har förväntningar på dig själv.

Vi talar allt för sällan om våra förväntningar på varandra, det tas för givet att alla förstår. Men vi är alla olika och har därmed också olika förväntningar. En entreprenör som har ett stort kontrollbehov och inte kan delegera kommer givetvis ha andra förväntningar på sin personal än en chef som vågar släppa kontrollen och litar på sin omgivnings egen kompetens och förmåga. På samma sätt är medarbetarna olika, vissa vill ha full frihet att planera sitt arbete själva medan andra vill att du som chef skall detaljstyra deras vardag. Vem som tycker vad, kan du inte veta om du inte frågar. Men utmaningen är inte att formulera frågorna, det är istället att ha modet att faktiskt våga ställa dem.

Jag måste givetvis föregå med gott exempel, mina förväntningar på dig som läsare är att du vågar fråga din omgivning vad de förväntar sig av dig. Och jag gör ett antagande att du som läsare förväntar dig att jag sätter mig och skriver en ny lektion till Ledarskapsskolan, det är lite knepigt att fråga dig. Har du förväntningar eller önskemål kring vilket ämne vi skall ta upp då, hör gärna av dig!

Dare to ask!

/Malin Trossing