Domen mot fakturaskojarna verkningslös – tills polisen börjar samarbeta

Peter Forsman

Publicerades: 30 maj, 2012

Tyvärr tror jag inte att helsingborgsdomen kommer att stoppa fakturaskojarna, även om en av de åtalade dömts för grovt bedrägeri.

Samma busar bakom hittaföretagen.se / Företagslansering har varit verksamma under flera olika bolag och verksamheter sedan hittaföretagen slutade. Så länge det inte finns någon brottsbekämpande myndighet som tar tag i detta på riksnivå så kommer kommer eländet att fortsätta. 

Det blir säkert lika utspritt som i dag.  Målvakter, adresser och företagssäten sprids ut lite här och där för att det går att utnyttja att de 21 polismyndigheterna inte samarbetar med varandra.

Huvudmännen utnyttjar polisens brist på övergripande samordning, brist på kunskap och resurser för att spåra och bekämpa de som egentigen ligger bakom verksamheterna. Detta görs enkelt genom att sprida bolag och verksamheter på nya adresser, nya orter, nya bolag och ofta nya målvakter.

Detta resulterar i att många olika polisdistrikt helt isolerat från varandra, egentligen utreder samma brottsliga verksamhet – utredningar som i de flesta fall inte når till lyckat resultat.

Om det trots allt skulle leda till åtal mot bluffbolagens tillhörande bolagsmålvakter (bolagsföreträdare), så går de i övervägande fall helt fria från straff, eftersom de just är ”bolagsmålvakter” , alltså inte huvudmän.

Så hur organiserad och omfattande huvudmännens verksamhet egentligen är, vet inte den svenska polisen. 

Jag menar att den här grova ekonomiska brottsligheten sker nu, idag och även nästa månad och att den brottsbekämpande samordningen inte har tid att vänta till den 1:a januari 2015 – datumet för när dagens 21 polismyndigheter kommer att bli 1 myndighet.

Så jag efterlyser en brottsbekämpande lösning fram till dess!