Driva Eget, Företagarna, Nyföretagarcentrum – alla hade tävlingar samtidigt

Anders Andersson

Publicerades: 14 oktober, 2012

I helgen har jag med egna ögon sett hur priserna formligen regnat över duktiga svenska småföretagare.

Först delade jag i fredags ut pris till årets David som slår Goliat, sedan var jag med i Stockholms Stadshus när Årets företagare 2012 korades och i lördags såg jag Årets Nyföretagare ta emot pris på mässan Eget Företag.

Inflation i företagspriser tycker du kanske. Inte alls, säger jag. Småföretagarna är Sveriges hjältar och behöver all uppmuntrar som man kan tänka sig.

Att hitta den mest välförtjänte David var inte lätt. Jag och Camilla Björkman valde ut tre finalister som vi tycker sticker ut bland alla nominerade i Driva Eget och på driva-eget.se . Men vad är bästa prestationen när det gäller att slåss mot storföretagen?

  • En entreprenör från Norrköping  som i sitt säkerhetsföretag kämpar mot jätten Securitas och till och med överklagat den offentliga upphandling som jätten vann?
  • Ett växtföretag från Skåne som tagit upp kampen mot jättar som Planatagen genom att sälja växer via nätet över hela Sverige?
  • En småbarnsmamma från Falun som säljer mjölkfri välling och barngröt för nästan  fem miljoner per år i konkurrens med de internationella jättarna Nestle och Semper?

Det blev till slut barnmatsproducenten Kristina Kallur med sitt Enago som tog emot Driva Egets förstapris  på mässan Eget Företag i Älvsjö. Läs mer här och se på den filmade intervjun med Kristina.

Inte var det lättare att hitta en förstapristagare till Företagarnas pris Årets företagare 2012. Jag har varit en av fyra i juryn, och vi skulle utse de tre främsta bland dem som vunnit regiontävlingar över hela landet.

Vinnare blev till slut Blekinges regionvinnare Mattias Nygren från Tarser Studios, som med sina dataspel  fått företaget  att på bara några år växa från fyra till 47 anställda. Ystad Saltsjöbad kom tvåa och 8848 Altitude trea.

Av applåderna och eftersnacket att döma bland alla företagare i Stockholms stadshus så kändes det som om det var tre värdiga vinnarföretag.

Dagen efter utsåg Nyföretagarcentrum årets Nyföretagare. Det blev Lennart Söderberg, som med sitt Brand Magic hjälper företagare att få ut mer av event.

Själv fick han ut mesta möjliga av eventet Eget Företag, mässan som i år drog 9 000 personer – nästan alla med egna företag eller på väg mot sådana.

Glada vinnare med arrangörerna Elisabeth Thand Ringqvist och Jens Spendrup från Företagarna.