Egen design från idé till verklighet

Mikaela Holegård

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 17 april, 2015

Äntligen kom paketet! Jag skyndade mig till utlämningsstället, bar paketet med en nervös stolthet ut till bilen och kunde förstås inte låta bli att öppna paketet direkt. Att jobba med design i olika former är en spännande process, för man vet aldrig riktigt hur slutresultatet blir. Hur ens idé går från skiss till färdig produkt. Oavsett om det gäller trycksaker eller en produkt, som i det här fallet. Jag fick kämpa lite med tejpen och vände och vred på den stora kartongen i det trånga framsätet. När jag sedan plockade bort bubbelplasten från den första av tre prototyperna dog entusiasmen av lite.

För ett tag sen bestämde jag mig för att satsa mer på design av produkter och innovationer och började arbetet med att designa brickor. Jag hittade ett svenskt företag att samarbeta med och bestämde mig för att beställa tre prover. Jag har aldrig designat brickor tidigare, ja egentligen inte någon annan produkt på det här sättet. Som vanligt vill jag göra processen kort och vill bli färdig med arbetet snabbt. Jag tog hjälp av en kompis som fick ge respons på mina förslag. Efter några dagar beställde jag en oval, en rund och en rektangulär och stilren bricka. Designen går i blågult och grunden är fotografier. Leveranstiden förväntades bli ca 10 dagar. I det här sammanhanget en lång väntan.

Nu satt jag där i framsätet med den rektangulära och stilrena brickan i min hand. Den fartfyllda bilden och den blågula effekten var inte alls det jag tänkte mig. Den här brickan som jag var mest nöjd med och trodde mest på. Hur ser de andra ut?! Jag plockar fram den runda brickan och känner mig plötsligt lugn igen. Den ser riktigt bra ut, och jag som tryckte minst om den i designprocessen, men valde att beställa ett prov då det kunde bli snyggt, vilket det ju blev. Den ovala, mer klassiska, brickan blev bra den också. Det fotot behöver städas lite bara då det kommit med blå prickar på den gula bakgrunden som inte ser helt genomtänkt ut. Den härligaste känslan var nog ändå att se sitt eget varumärke på baksidan av varje bricka.

Nu när det har gått några dagar tycker jag att alla tre brickorna ser bra ut. Kanske att den rektangulära var en bättre idé än färdig produkt, men de andra två kommer att visas för marknaden inom kort. De steg som återstår är att bestämma om jag ska sälja själv eller leta återförsäljare, hur de ska packas och eventuellt då skickas till kund och hur många brickor som ska beställas av leverantören.

 PARENTES: PÅL. min innovation, befinner sig förresten i Bangladesh nu och jag väntar nervöst på besked om hur det går i processen att ta fram prover och om jag äntligen kan ha hittat en leverantör.