Ekonomiskt försvarbar friskvård

Lisbet Olofsson

Publicerades: 18 april, 2010

Jag läste Hannes Anderssons blogg om friskvård och artikeln i ämnet i senaste mumret av Driva Eget. Känner att jag vill förtydliga ämnet friskvård på olika plan eftersom jag lyckats väldigt bra på det planet.

En av mina specialiteter är -friskvård på företag-. Har jobbat 10 år som anställd friskvårdare innan jag startade en firma på samma tema.

För mig ska friskvård integreras in i verksamheten och inte ligga som ett löst lullull runt verksamheten.

Personen som jobbar med friskvård är RÄTT UTBILDAD.
Idag möter jag personen som är;

1. ofta en redan frälst person som plockas upp ur personalen – allt från helgutbildade massagefolk, en veckas utbildning i friskvård, hemmautbildade jätteintresserade, elitidrottsmän och kvinnor etc. Kan vara ett skyddsombud.
eller 
2.  en sjukgymnast eller sköterska från företagshälsovården
eller 
3.  en hälsovägledare? som jobbar mycket med rehab.

Jag är inte inne på sjukgymnastens område och knycklar till folk, jag är inte inne på sjuksysterns område och tar prover och gör hälsoundersökningar utan jag är FRISKVÅRDSKONSULT. Jag vårdar det redan FRISKA så det inte blir sjukt och har den utbildningen. Jag gillar inte att utfärda rehabplaner och vara länken mellan FK och jobb. Utan jag är en doer, jag vill göra saker som ger resultat inte sitta med papper.

NU GENERALISERADE JAG GROVT, det finns många duktiga människor som gör nytta tack vare sitt stora intresse för friskvårdsbranschen. Men jag har tyvärr mött många, alltför många företag som provat friskvård och som tycker att det där var ju bara skit på grund av att man inte tar in seriösa aktörer. Man får vad man betalar för och allt detta negativa slår tillbaka.

I folkhälsosynpunkt, ekonomisk synpunkt är det människor som inte rör på sig som kostar samhället mest pengar. Samhällsekonomiskt är det den gruppen man bör satsa mest på.

Hur ser friskvården ut på din arbetsplats?

Senare i veckan kommer jag att berätta vad jag tycker är mest lönsamt.

Lisbet Olofsson
HälsoZam