En otäck påminnelse om varför jag är företagare

Janne Näsström

Publicerades: 5 oktober, 2015

Jag fick idag en obehaglig påminnelse om varför jag är företagare och varför jag envist försöker omvandla mitt intresse för trolleri till en intäktsbringande del av min näringsverksamhet.

Påminnelsen heter Henning Mankell. Han gick bort idag och blev 67 år.

Vi män är det svagare könet och har enligt den senaste statistiken en medellivslängd på 80.1 år. Kvinnor blir 3,6 år äldre.

Men det är ett genomsnitt. Det betyder att hälften av alla män är borta innan de hunnit fylla 80 år. Skrämmande många försvinner mellan 60 och 70 år. En av alla dessa är Henning Mankell.

Jag fyller snart 57 år. Avresan börjar bli skrämmande verklig. Det är först nu som jag riktigt har fattat hur kort livet är och hur snabbt dagarna blir till månader och år.

Med Henrik Mankells livsbana har jag tio år kvar. Tio år tillbaka i tiden var alldeles nyss. Eller också har jag 40 år kvar, men oddsen är inte särskilt goda. Min pappa gick bort när han var 68 år. Trots att han levde sunt, gick han från fullt frisk med en 50-årings fysik till död på bara tre månader. Eller också snubblar jag och blir överkörd.

Och vad har det med mitt företagande att göra? Det ger mig makten över mitt liv och möjligheten att göra det som jag drömmer om, utan att någon annan kan lägga sig i. Jag behöver inget tillstånd från chefer och styrelse för att göra en professionell satsning på trolleri.

Etikforskaren Ann Heberlein har skrivit om vad människor ångrar i slutet av livet. De ångrar att de försummade nära och kära och att de levde ett liv som andra förväntade sig, inte som de själva ville.