Enmansföretagare -hur ser vi ut?

Katarina Widoff

Publicerades: 3 december, 2009

Läser i SvD och här om Företagarförbundets undersökning om enmansföretagarna. Sveriges största företagargrupp, och den tillhör jag! Jag är stolt.

Stolt över att vara en av 600 000 personer som skapar vår egen lönsamhet, omsättning och affärsidé. Som är med och driver Sverige framåt och som bidrar utan att vara tärande, har du läst nationalekonomi så förstår du att här finns ingen belastning på g-kurvan.

Men ändå får jag och vi ofta höra så konstiga kommentarer, som att vi inte har några anställda, inte ens att vi själva får anse oss vara anställda av vårt företag. Som om vi inte har något jobb, och jag lovar – jag jobbar hårt! Eller att små företag ofta inte anställer andra, som om vi är egoistiska som ”bara” skapar lönsamhet att vi själva går runt och kan bidra med skatter till samhället. Som om vi har egoistiska affärsidéer där vi inte bidrar till närområdet.

Jag vet hur många som helst som skapar förutsättningar för andra (som tydligen har ett jobb) så att de kan gå ut och äta lunch, sitta på ett fik en stund, slipper tvätta sina egna kläder, få håret klippt, ta taxin när bussen inte kom, hjälp med skon som behöver få en ny klack. Kort sagt de som ser till att servicen fungerar och att det är trevligt att vara på ett speciellt ställe i en speciell ort.

Jag är också glad för att jag får arbeta med det som jag tycker är absolut roligast, att få träffa folk och lära känna dem bättre. Och eftersom jag har långvarig träning i att träffa nya personer (mina föräldrar flytta varje år när jag var barn så det var naturligt för mig att knacka på närmaste dörr och fråga om de har några barn som jag kunde leka med) så kan jag också förmedla hur man gör, även som vuxen. För det är det många som har problem med, att lära känna nya vänner som vuxen.

Precis som att man är konstig att man inte har en full adressbok bara för att man är över 20. Och så är det såklart inte, dessutom kan man fylla på med nya spännande personer. Människor som vill något, gör något och kan något.

Vill du nå framgång?
Lär dig nätverka och mingla, oavsett om du är anställd, egenföretagare, säljare, ledare, chef, arbetare, tjänsteman eller mellan jobb.

Vi ses i vimlet, hälsar Katarina på www.komfab.se