Ensam som fåmansbolag?

Katarina Widoff

Publicerades: 28 augusti, 2009

Nu är det snart 5 år sedan jag startade Kommunikationsfabriken, KOMFAB. Då sa jag upp mig från banken och började ”i egen regi” med det som jag kan och vill utvecklas inom.

Att starta var inte svårt och tack vare mitt nätverk fick jag ett uppdrag ganska på en gång, ett uppdrag som höll i sig i 1,5 år och som gjorde att jag hann få fram koncept och stabilitet. Tack Petra och tack Skandia!

Nu har jag inte haft några längre uppdrag där jag har suttit heltid hos kund, mina uppdrag är snarare föreläsningar, kurser, workshops och att sälja mina böcker. Oerhört intressant och inspirerande att få möta alla människor i olika branscher och med olika bakgrund!

Och då får jag ofta frågan om att vara egenföretagare, om att våga, svårigheterna med att hitta kunder och om det inte är ensamt att vara själv i företaget. För mig är det skillnad på att vara ensam och att vara själv. I ordet ensam låter det så utlämnande som om man saknar något, att vara själv låter snare som att man själv har tagit ett ställningstagande, man är inte övergiven så att säga. Vilket såklart inte folk som är ensamma behöver vara, ja ni vet vad jag menar.

Det jag vill komma till är just att i och för sig är jag själv i företaget, själv att ta alla beslut och utan nåogn att bolla tankar och idéer med. Men jag är definitivt inte ensam. Som nätverksproffs har jag såklart flera nätverk jag ofta besöker, jag är också medlem i flera olika. Då får jag kollegor och vi blir varandras underkonsulter när extra kraft behövs. Smidigt och enkelt. Alla gör sitt, leverar och tar hand om sin egen utveckling och inspiration.

Jag har också såklart en mentor, det ska man ha, min heter Claes Andreasson med företaget FirstClaes. Claes bakgrund är marknadsföring och varumärkespossionering, han har bland annat byggt upp Absolut Vodka, något som imponerar på mig och han har skrivit en bok The Viking Manefesto, som sist jag hörde är utgiven på över 20 språk och i över 40 länder. Det imponerar på mig och inspirerar mig till att också lyckas med mitt författarskap och mina böcker.

Att få vara elev och få ställa frågor är lärorikt, men det är nästan ännu mer lärorikt att ha en adept att hjälpa och inspirera. Det har jag och det är viktigt ur ett nätverkssammanhang, för ofta är adepten i en annan bransch, kultur eller i en annan ålder och då bygger man automatiskt ut sitt kontaktnät.

Som fåmansföretagare/enmansbolag/egen företagare har jag fördelen att jag kan utvecklas och bygga upp mitt företag utifrån hur marknaden ser ut. Under sommarveckorna har företagen inte behov av kurser och föreläsningar, då passar jag istället på och summerar, skriver och är ledig. Och ledig är jag på olika platser beroende på vädret. Det är ju så flexibelt att vara egenföretagare, och ovisst hur framtiden ska bli. Men allt jag gör skapar framtiden och det är en speciellt känsla och tillfredställesle att veta att mina tankar och idéer ger lönsamhet till mig. Inget spill av tid, resurser, möten, stelbenta koncernregler och så vidare.

Har du inget bra kontaktnät – bygg upp det, oavsett om du är företagare, säljare, arbetslös, chef, ledare, snickare, dagispersonal, lärare, kassörska, ja vad du än har för intressen och yrkesbana. När man minst anar det behöver man ha ett tips kring en fråga, privat eller för företagets räkning och att då veta vem man ska fråga spar tid och energi. Vill du gå på mina Nätverksträff med Minimässa är du såklart välkommen, anmäl dig via komfab.se.

Med ett bra kontaktnät och tillgång till olika nätverk behöver vi aldrig känna oss ensamma. Med den nya tekniken kan vi lätt också nå varandra, oavsett var vi finns. Pratade med en tjej från Sundsvall som både bloggar och twittrar. För henne är twitter viktigt, då kan hon enkelt skicka ut ett meddelande ”är just nu på centralen i Stockholm, någon som har lust att ta en fika?” och det brukar alltid dyka upp någon, ibland flera stycken. Så får hon sällskap innan tåget går tillbaka norrut. Det känns inte ensamt för mig!

Vi ses i vimlet! hälsar Katarina på www.komfab.se