Entreprenörstävlingar

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 11 oktober, 2011

Höstlöven faller här nere i Skåne och vi är inne i en av de mest intensiva tider på året, oavsett om man är företagare eller anställd. Det är under de här få korta höstmånaderna som kontrakten ska sättas, offerterna ska ut och jobbet ska göras. Det är en härligt spännande tid och man får väl ibland tänka att det är tur att vädret är så trist emellanåt så man kan spendera tiden framför datorn som behövs.

För drygt ett år sedan fick vi pris på Tillväxtdagaen av Sparbanken Syd för Årets Nytänkare 2010. Dagen vi blev uppringda kommer jag alltid minnas, jag var höggravid och hade gått över tiden, kommiten som nominerat oss var mycket angelägna såklart över att vi skulle närvara på prisutdelningen. Och det gjorde vi såklart! Bebisen som bara hade blivit 5 dagar gammal låg sött och sov i de 10 minuter som vi var uppe på scenen.

Vad priset betydde för oss är inte alls svårt att säga. Precis som på samma vis det lilla innovationsstöd som vi beviljades av Almi 2008 är det bekräftelser på att man uppmärksammats och att man har en affärsidé som är inspirerande och förhoppningsvis hållbar. Nomineringar och priser som dessa betyder mycket för alla oss som knäcker ny mark inom något område.

Men kan man egentligen tävla i entreprenörskap? Jag tänker då på alla olika innovationstävlingar och företagartävlingar som finns.

Givetvis går det, men tittar man bakom och läser in sig på företagets historia är det absolut inte rättvisa vilkor. Att växa och utvecklas själv med egna medel är något helt annat än att födas som företag med ett gäng erfarna hemliga delägare i ryggen.

Trots det här vill jag uppmuntra fler att uppmärksamma tävlingar som finns och våga vara med och tävla. En del tävlingar anmäler du dig själv till, andra blir du nominerad till. Det finns mer än en entreprenör i Sverige som till följd av en enda tävling utsetts till entreprenörsguru. Blir du den nästa?