Ett år som företagare förstörde livet för min arbetskamrat

Janne Näsström

Publicerades: 29 januari, 2013

På 1990-talet tillhörde jag ledningen för en större reklambyrå. En av våra anställda startade långt senare eget företag. Jag minns honom som en duktig och socialt kompetent skribent. Förutsättningar fanns för att han skulle klara sig på egen F-skattsedel.

Han fick sin F-skattsedel i november 2009. Mindre än ett år senare, i oktober 2010 drog Skatteverket in den. Återkallad F-skattsedel beror vanligen på att moms, skatt och egenavgift/arbetsgivaravgift inte betalats i tid.

Ändå fortsatte han att ta på sig uppdrag. Men utan F-sattsedel är det betydligt svårare, eftersom uppdragsgivaren riskerar att betraktas som arbetsgivare och blir skyldig att betala skatter och avgifter.

Jag har ingen detaljerad kunskap om händelseförloppet, men har på senare tid fått förfrågningar om uppdrag som han tidigare utförde. Och det står klart att ett av problemen var att han inte kunde ta betalt. Han har fått arvoden som ligger på halva den rekommenderade nivån för frilansjournalister.

Följden har blivit att han inte haft råd att betala sina räkningar, vare sig som företagare eller privatperson. På några få år har ett skuldberg vuxit upp hos kronofogden. I december handlade det om 45 betalningsanmärkningar och 29 obetalda skulder på sammanlagt 790 000 kronor.

Nu är familjens villa ute till exekutiv auktion. Några få års företagande har förstört deras liv.

Lärdomen är att avbryta företagandet om det inte ger en rimlig försörjning och täcker kostnaderna. Att fortsätta efter att F-skattsedeln dragits in är lika korkat som att försöka betala spelskulder genom att höja insatserna.

Var det inte sittande regering som skulle göra det tryggare att starta och driva eget företag?