Ett café för entreprenörer

Carl Svahnström

Publicerades: 1 april, 2010

Det finns många entreprenörsnätverk och organisationer vars syfte är att få entreprenörer att träffas och göra affärer för ökad tillväxt och innovationskraft. Det som saknas är en naturlig mötesplats för entreprenörerna. Idag sitter vi på caféer, bibliotek, universitet i våra hem eller på någon annan plats där vi kan upprätta en tillfällig arbetsplats.

Webbentreprenören Ted Valentin beskrev sig själv som en ”digital nomad” och det är en beskrivning som många entreprenörer kan identifiera sig med. Vi behöver en plats där vi kan drömma tillsammans. Därför har jag tillsammans med några andra drivna entreprenörer börjat skissa på en idé. Ett entreprenörcafé.

Ett café där framtidens affärsideer skissas på servetter, och där entreprenörer möts för att hjälpa varandra och få utlopp för sina högsta drömmar. Prestigen lämnas utanför dörren och här inne hälsar vi på varandra och vi gläds åt varandras framgångar. Visst finns det många ställen att söka hjälp på som entreprenör men den största inspirationen får man av andra entreprenörer som med hjärta och passion går in i sina idéer. Såhär skulle det kunna gå till:

Varje vecka lämnar varje medlem två små luckor i schemat. En lucka för att coacha en annan entreprenör på cafét. Och en lucka för välgörande insats. Välgörande insats skulle till exempel kunna vara att hjälpa ungdomar att tro på sig själva, eller läxläsning för att höja kunskapsnivån för barn som har det svårt i skolan. Under en fast timma varje vecka skulle cafét kunna förvandlas till en studiesal.

Genom en digital community för caféts medlemmar kan entreprenörerna få en överblick av alla kompetenser som finns på cafét. Vi tar ett exempel: när Erik har frågor om hur han kan skydda sin produkt så kan han i kompetenslistan se att Mats har kunskaper om patentering och därför säkert kan vara ett bra bollplank. Erik skickar en förfrågan om att få fylla luckan i Mats schema.

De som bidrar med allra mest tid och engagemang får flytta in i rummet för ambassadörerna. De får tillgång till ett större konferensrum och en skrivbordsplats i ett rum med riktigt ”team spirit”. Mycket inspiration kommer från den här föreläsningen på TED.
http://www.ted.com/talks/dave_eggers_makes_his_ted_prize_wish_once_upon_a_school.html


Det här är en tanke. Hör gärna av er om ni har idéer på hur idén kan utvecklas, finansieras och förverkligas. Kom gärna med feedback.

Vi har alla samma mål, att nå stjärnorna. Vi kan ju lika gärna hjälpas åt.