6 tips – Få fler gillamarkeringar på Facebook

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 oktober, 2015

Använder du Facebook för att sälja mer av dina produkter och tjänster, eller för att marknadsföra ditt företag? Bra! Men det gäller att du postar rätt saker och på rätt sätt. Så här lyckas du!

Tänk till innan du postar på Facebook. Annars får du i värsta fall få eller inga som gillar eller kommenterar dina inlägg. Vilket i sin tur gör att Facebook visar dina inlägg för färre av dina följare (på grund av de algoritmer som styr vad som syns i dina följares Facebookflöden). Det leder till ännu färre som gillar eller kommenterar. Till sist har du fastnat i en ond spiral där du får färre och färre som ser dina poster.

Å andra sidan: Får du många som gillar dina inlägg syns de för fler av dina följare. Dessutom syns de för de som är vänner till de som har tryckt gilla.

Så hur lyckas du då undvika det första scenariot och nå det andra? Det finns en mängd olika sätt. Här är några tips.

1) Berätta vad du postar
Sociala medier är inte ett ställe att pusha ut reklam, utan ett sätt att kommunicera. Så postar du en länk till något, skriv en (lagom lång) berättelse om vart länken leder och varför du postar den. Berätta varför du tycker att den är värd att klicka på.

Exempel: Du jobbar med ekologiska produkter och postar en länk till en ny undersökning om att intresset för KRAV ökar. Då kan du skriva: ”Nu köper vi äntligen mer ekologiskt. Hurra, säger jag! Mina produkter är självklart 100% miljövänliga eftersom jag vill göra allt jag kan för att rädda vår miljö.”

2) Var personlig
Utnyttja att du är småföretagare och våga visa personen bakom ditt företag. Då får du människor välvilligt inställda till dig och dina tjänster. Våga berätta vilka känslor du har inför det du postar. Berätta om dina drivkrafter. Berätta om något varit svårt och du nu har lyckats (men lyft fram det positiva, det här är inte rätt plats att gnälla av dig). Våga visa dig mänsklig.

Till exempel: ”Äntligen! Jag har länge jobbat för att få till ett samarbete med min favoritleverantör för att du ska få riktigt bra ull i koftorna du kan köpa för mig. Och nu kan jag stolt presentera min nya kollektion.”

3) Kittla nyfikenheten
I de två tidigare råden handlade det om att du inte berättade tillräckligt mycket. Men en fara är också att berätta för mycket, då får du inte dina följare nyfikna och sugna på att klicka på din länk för att få veta mer (viktigt om länken leder till din hemsida). Lagom är bäst. Så håll det kort och följ upp med något i stil med: ”Läs mer om varför det här är så galet spännande här.”

4) Var inte tråkig
Eftersom du slåss om uppmärksamheten från dina följare i ett flöde fyllt av spännande artiklar, söta katter och någons nya bebis så gäller det att du sticker ut. Du kan inte skriva dina inlägg som om de som ser dem har sökt upp dig. Det har de inte. Du måste väcka deras intresse.

Se till att ha en snygg bild som lockar läsarens ögon i Facebook-flödet och försök skriva så att ditt inlägg väcker känslor, lockar till skratt och gör människor glada. Eller kom med ett riktigt bra erbjudande.

5) Bjud in till diskussion
Jag säger det igen: sociala medier handlar om kommunikation. Så våga ställa frågor och be om svar. Det är inte säkert att någon nappar, men det är värt ett försök. Se till att frågan känns genuin, att den är intressant och att de som svarar känner att du lyssnar på dem och verkligen vill ha deras svar. Du kan också uppmana dina följare att gilla om de håller med, eller lämna en kommentar om vad de tycker. Men se upp så att de inte tycker att du fiskar.

6) Gör mer av det som fungerar
Eftersom det är så olika från verksamhet till verksamhet vad som verkligen går hem på Facebook måste du själv följa upp vad just dina följare gillar och inte gillar. Kort och gott: Gör mer av det förra och sluta upp med det senare.

Hoppas de här råden gav dig en liten hjälp på vägen. Ställ gärna en fråga i kommentarerna, eller fyll på med dina egna tips!

Läs också:
6 vanliga misstag på Facebook – och hur du undviker dem

7 tips – Lyckas på Facebook

Du har väl inte missat att jag svarar på frågor i Driva Egets expertpanel i magasinet? Ställ gärna en fråga till mig så kanske jag besvarar just den i ett kommande nummer. Här är två frågor jag svarat på kring Facebook:

Hur får jag fler följare i sociala medier med en tävling?
Hur får jag fler Facebookföljare?

Vill du ha ett mejl när jag uppdaterar bloggen så mejla ebba.arnborg@gmail.com.