Feedback – så svårt men ack så effektivt

Lisbet Olofsson

Publicerades: 9 november, 2009

Jag går PÅ KURS.
Ni vet när man har gått en kurs och när man entusiastiskt försöker tala om vad man lärt sig och alla himlar med ögonen och säger;
– Det kommer att gå över!!

Kursen heter Balansekonomi och det är Lyxfällan från TV som håller i den. Vi är en hel hop med folk som ska lära oss en massa som inte bara har med ekonomi att göra utan mer en balans i ALLT.

Jag har redan stupat på en läxa och det löd så att jag SKA ge feedback 5 ggr innan nästa kurstillfälle på fredag. Och det ska vara feedback som ger en svettningar på överläppen och inte nått sånt här ?som jag tycker är bra?

Ingredienserna i feedbacken ska vara enligt följande;

  • Jag – budskap
  • Ett beteende, ej personens t ex näsa
  • Rätt tidpunkt , man ska inte vara ARG på personen som då går i försvarsställning.
  • Be om lov , mottagaren ska inte få det som en spya i knät
  • Specifik
  • Lämna öppning
  • Konsekvens
  • Det ska bidra till personens utveckling alltså inte vara någon hämnd bakom.

Eftersom jag inte hittade nått i helgen att feedbacka så får jag försöka göra uppgiften lite mer skriftligt. Det värsta är att om jag skulle säga det till min Coach inför kursen så skulle denne säga att jag inte är motiverad nog att ge feedback!!! Utan att jag är RÄDD för att göra det. Japp, det kan nog ligga en hel del i det men jag tänker göra min LÄXA.

Om jag hade varit Jytte Guteland som träffade Lennart Holmlund;
Jag vill säga något till dig som jag tycker är viktigt, går det bra nu eller kan jag återkomma?

För två veckor sedan när vi träffades så upplevde jag att du Lennart inte ville lyssna på mig när du prasslade, spelade jingel och pillade på telefonen. Det fick mig att känna mig förlöjligad och att du inte är intresserad av det jag säger. Kan du tänka dig att sluta med det för annars vill jag inte prata tillsammans med dig?

Till alla som envist kommer för sent till möten;
Jag vill säga något till dig som jag tycker är viktigt, går det bra nu eller kan jag återkomma?

I förra veckan kom du tio minuter sent till vårt möte. Jag känner att du inte tycker att det är så viktigt att komma i tid och nonchalerar vi andra som sitter och väntar på dig. Kan du tänka dig att komma i tid nästa gång så slipper vi andra bli irriterade och tro att vår tid inte är lika mycket värd som din.

Till dig som kastar skit på någon annan i din närhet
Jag vill säga något till dig som jag tycker är viktigt, går det bra nu eller kan jag återkomma?

I morse när du pratade om (..) så känner jag mig väldigt illa berörd eftersom det du säger känns väldigt taget ur luften och låter fruktansvärt illa för mig. Jag vill inte lyssna på när du talar illa om andra eftersom jag då hela tiden funderar över vad du säger om mig. Kan du tänka dig sluta med det för innan jag börjar undvika och slutar prata med dig.
 

Jag jobbar på det och är övertygad att mottagaren kommer att LYSSNA på mig.