Fem papper jag vill äga!

Gustaf Brickman

Publicerades: 9 september, 2011

Det kanske jobbigaste med börsnedångar är att många aktier blir så billiga. I sig en väldigt trevlig företeelse. Problemet är att denna rea brukar sammanfalla med en väldig likviditetsbrist. För inte har man lust att sälja sina befintliga innehav när de gått ner så mycket, de kommer ju också att vända upp när vi väl är trötta på att vara rädda.

Som sagt, många aktier blir billiga, och den här svängen runt har vissa aktier blivit sanslöst billiga. En av mina favoritaktier, Det norrländska mastodontprojektet Northland Rescources, värderas till mellan 70 och 80 norska kronor av analytiker. Kursen: 9 spänn. Jag ska berätta mer om Northland någon annan gång, för nu tänklte jag i stället kort presentera några andra favoriter. Aktier jag inte äger, men skulle vilja. Inte bara för att de är bra bolag, utan för att de tappat på tok för mycket.

Jag har inte som intention att komma med regelrätta köp-rekommendationer, det verkar alldeles för svårt med tanke på hur dåligt de flesta lyckas. Detta är bara min högst personliga lista. Och den är inte bedömd efter hur jag tror att den närmaste veckan ser ut, för det har jag ingen aning om.

Boliden: Från 144 kr innan finanskrisen till 15 kronor i januari 2009. Sedan upp till 144 kronor igen, på rekordfart. Nu ligger den 76 kronor och har alltså tappat nästan halva börsvärdet på tre månader. Herregud, när ska folk lära sig! Bra utdelning dessutom, just nu skulle en investering ge en driektavkastning på 6 procent.

JM, Skanska och NCC: Stabila och trygga svenska bolag, som åkt på riktiga smällar nu i kraschen. Tappet kommer så klart att tas igen, det visar inte minst tidigare krascher. Och utdelningen är även här bra, NCC delar ut nästan 9 procent av nuvarande börsvärde. Försök få det i ränta.

Etrion: Solcellsproducent i Italien. Ett lundinägt bolag som handlas på Stockholmsbörsen. Aggresiv tillväxt, en värld full av subventioner och en redan såld produktion. Planerad expansion till Nordamerika ligger dessutom nära i tiden. Kursen däremot ligger under vad den gjorde när företaget introducerades på Stockholmsbörsen för ett år sedan. Åhh, vad jag önskar att mitt ”belopp att handla för” på Avanza inte uppgick till nuvarande: -223,85 kronor.