Fembarnsmammans bästa tips

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 15 november, 2013

I går blev det alltså lunch med frilanskollegan Lisbet Spörndly. Hon kombinerar verkligen företagandet med föräldraskap. Hon driver företaget på deltid och är hemma med barnen på deltid.
– Det är en perfekt tillvaro för mig, och oss, säger hon.

Lisbet och Kalle har fem barn, som är mellan 4 och 15 år.
Lisbet har kombinerat föräldraledighet med företaget sedan yngsta dottern Mirjam var 1 år.

Här är Lisbets bästa tips för att jobb och familj ska fungera:

  1. Vänta inte med att göra saker – även om deadline är långt bort så gör jobben direkt. Du vet aldrig som vad händer längs vägen.
  2. Hymla inte med att du är småbarnsförälder – det är lätt att göra sig till något som man inte är och ibland kan folk låta så himla flexibla, men var istället den som föreslår tider som passar dig och säg till om saker krockar. Det bästa är att vara ärlig.
  3. Var flexibel – senast jag sa att jag inte kunde en tid för att jag skulle vara hemma med min yngsta dotter tyckte intervjupersonen att Mirjam kunde hänga på. Visst måste du alltid vara proffsig i jobbet, men ibland fungerar det att barnen hänger med.
  4. Var effektiv och bestäm dig för vilka tider du ska jobba – något som jag behöver bli bättre på. Jag har studio och jobbet hemma och det är lätt hänt att ”jag ska bara”. Då kan det lätt bli rörigt, även för familjen. Så avsätt tid.

Eftersom Lisbets barn är 4, 7, 9, 12 och 15 år blir det en del lämningar och hämtningar såklart.

– Det gör att jag träffar många olika människor och får uppslag till olika saker. Jag lär mig också massa av barnen – det är en enorm tillgång för kreativiteten att ha många barn, de är en stor inspirationskälla, säger Lisbet.