Finns det en dold agenda?

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 17 maj, 2011

Kombinationen psykolog och företagare är för det mesta gynnsam, men inte alltid.

I min yrkesroll utgår jag från att människor vill vararandras bästa för att alla ska nå en gynnsam hållbar utveckling. Detta förhållningssätt kan ibland krocka med hardcore business, i alla fall ojuste business.

Det har hänt flera gånger efter ett möte att jag blivit mycket besviken och gått hem och undrat över mänsklighetens utveckling. Ibland är nämligen säljarna av konsulttjänster och produkter rena lurendrejarna och det är bara tomt prat som sedan kan bli en dyr affär. För mig är yrkesetik något mycket viktigt och att ha en dold agenda, att undanhålla viktig information för kunden kommer aldrig hålla i längden.

 

SE UPP FÖR DETTA:

  1. Om det går alldeles för lätt att inleda ett samarbete och ni inte alls kommer in på kostnaderna – då kan du räkna med en kalldusch inom kort!
  2. Om den som ger dig råd får dig ur balans och att du känner dig osäker och har svårt att säga nej – då har ni förmodligen inte de bästa förutsättningarna att samarbeta!
  3. Om den som ger dig råd säger ”det löser vi” om allt du frågar om. Du ska be om detaljer, exempel, referenser.

 

GÖR I STÄLLET SÅ HÄR

  1. Tänk steget längre! Om du vill starta ett aktiebolag, ta även reda på hur du kan avsluta det.
  2. Ta in fler offerter. Även om du tycker personen sålt in sin tjänst till dig klockrent så gör som när du ska lägga om taket, ta in offerter från minst tre ställen. Varje möte kommer lära dig något nytt!
  3. Var listig! Försök att se vilka vinster de har tänkt göra på dig, det är där den dolda agendan kan finnas. Som med e-handelstjänster, det är inte alls dyrt numer att starta upp en e-handelsportal, men att du sedan måste binda upp dig lång tid på höga fasta kostnader i flera led som tilläggstjänst kan bli dyrt. Många gratisalternativ kan vara minst lika bra!